TÉMA

DDoS

Tuzemské banky čelily kybernetickým útokům, jejich on-line služby měly výpadky

Pětice českých bank se ve středu dopoledne potýkala s výpadky internetového bankovnictví, některým nefungoval celý web. Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša uvedl, že to byl důsledek kybernetických útoků. Brzy odpoledne již byly stránky i bankovnictví všech napadených bank opět v provozu. ČTK uvedla s odvoláním na experty na kyberbezpečnost, že má útok zřejmě na svědomí ruská hackerská skupina NoName057(16), která požaduje, aby napadené instituce přestaly s podporou Ukrajiny.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:59|

Počet kyberútoků se v říjnu dostal vysoko nad průměr, varuje NÚKIB

Počet kybernetických incidentů se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v říjnu dostal vysoko nad průměr, jde o nejvyšší hodnotu od dubna. Úřad jich eviduje 19. Část útoků byla podle úřadu od skupiny Anonymous Russia. Úřad o tom v úterý informoval na svém webu.
8. 11. 2022|

Česko čelí velkému množství hackerských útoků. Za říjen jich bylo víc než v předchozích měsících dohromady

Nebývalému množství DDoS útoků čelilo v říjnu Česko. Podle ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáše Kintra jich bylo podobné množství jako za předchozích devět měsíců dohromady. Na počátku měsíce úřad varoval před zvýšeným rizikem tohoto typu hackerských útoků, jejichž výsledkem občas bývají výpadky webových služeb.
3. 11. 2022|

Čechům chodí v esemeskách falešné povolávací rozkazy, nemocnice blokují podivné e-maily

Ministerstvo obrany varuje občany před falešnou zprávou rozesílanou na mobilní telefony, která obsahuje předvolání příjemce na toto ministerstvo. Zpráva se tváří jako povolávací rozkaz, je napsaná špatnou češtinou. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost současně doporučil českým nemocnicím zablokovat e-maily z ciziny.
26. 2. 2022|

Po kybernetickém útoku nefunguje už jen on-line rezervační systém Olomouce

Po dubnovém kybernetickém útoku na datovou síť olomouckého magistrátu zůstává mimo provoz už jen on-line rezervační systém radnice. „Všechny ostatní agendy a služby fungují,“ řekl mluvčí radnice Michal Folta. Datovou síť úřadu hackeři napadli na začátku dubna, magistrát jim odmítl zaplatit výkupné a podal trestní oznámení.
31. 5. 2021|