TÉMA

Zásilky

Některé vánoční dárky stále nedorazily k příjemcům. Doručovatelům situaci komplikují nová celní pravidla

Ani měsíc a půl po Vánocích nejsou doručené všechny balíky s dodáním do Štědrého dne. Jde o zásilky ze třetích zemí, které od loňska procházejí novým celním řízením. Česká pošta přiznává, že část z nich nestíhá doručovat v termínu. Přijala proto nová opatření.
5. 2. 2022|

Zásilkovým službám chybí kvůli covidu pracovníci. Balíky se tak mohou opozdit

Desítky pracovníků chybí kvůli karanténě nebo nemoci covid-19 zásilkovým službám, které se starají o dodání předvánočních balíků. Potvrdily to čtyři oslovené společnosti. Výpadek brigádníků podle nich ovlivňuje stovky zákazníků denně. Některé zásilky se tak mohou zpožďovat. Přepravci proto doporučují, aby zákazníci nenechávali on-line nákupy na poslední chvíli.
13. 12. 2021|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Drobné zásilky z e-shopů mimo EU zdražily, nově podléhají dani

Nákup drobného zboží z e-shopů mimo Evropskou unii vyjde od 1. října dráž. Povinnost zaplatit daň z přidané hodnoty (DPH) se nově vztahuje i na zásilky s hodnotou nižší než 22 eur (zhruba 560 korun), které od toho dosud byly osvobozené. Změnu přinesla novela zákona o DPH přijatá v reakci na nové předpisy EU týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Opatření mělo původně platit od července, český parlament ho ale nestihl včas schválit.
1. 10. 2021|

Sněmovna v pátek nic neprojednala. Volný hovořil přes tři hodiny i přes výtky, že nemluví k tématu

Poslanci v pátek neprojednali vůbec nic. Většinu času hovořil nezařazený poslanec Lubomír Volný, který se přihlásil do rozpravy ve třetím čtení zákona proti invazním druhům rostlin a živočichů. Po třech hodinách jeho řeči došlo na pevně zařazený bod – změny notářského řádu. I v něm se do rozpravy přihlásil Volný, ale již po několika minutách jeho vystoupení jednání skončilo s odůvodněním, že v sále není žádný člen vlády.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 14:08|