TÉMA

Covid pas

S víkendem skončí veškerá covidová opatření pro příjezd do Česka ze zahraničí

Od soboty přestanou platit veškerá protikoronavirová opatření pro příjezd do Česka po předchozím pobytu v zahraničí. Vyplývá to také z dokumentu o zrušení opatření resortu zdravotnictví.
8. 4. 2022|

Aplikaci Tečka Češi pořád využijí při cestování, jednou v ní možná najdou i jiná očkování

Jaký bude další osud aplikace Tečka poté, co vláda zrušila povinnost prokazovat se pomocí covidového certifikátu při vstupu do restaurací a dalších provozoven? Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že se bude hodit minimálně při cestování do zahraničí do zemí, kde je stále prokazování bezinfekčnosti vyžadováno. Je ale možné, že ji ministerstvo začne používat i pro jiné účely.
11. 2. 2022|

Přihlásit se k očkování lze od pěti let, na posilující dávku mohou již i dvanáctiletí

K očkování proti covidu-19 se může přihlásit každý, komu je více než pět let. Posilující dávka je s pětiměsíčním odstupem od dokončení základní vakcinace k dispozici všem nad dvanáct let. Děti musí k podání vakcíny doprovodit zákonný zástupce. Registrovat se mohou i lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění v Česku nebo Evropské unii. Zájemci o vakcínu, kteří mají pojištění, se mohou registrovat na webu registrace.mzcr.cz, uchazeči bez pojištění se musí hlásit na adrese registrace.mzcr.cz/samoplatci. Je ale také možné dostat vakcínu na některém z očkovacích míst, kam lze přijít bez registrace. Předběžně se lze od 1. února registrovat k očkování vakcínou od Novavaxu.
17. 5. 2021Aktualizováno1. 2. 2022, 08:22|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Ve Francii pokračovaly demonstrace proti covidovým pasům a očkování dětí

Na dvou stovkách míst po celé Francii manifestovali v sobotu odpůrci covidových pasů, a to už sedmý víkend po sobě. Tentokrát se sešlo celkem 200 tisíc lidí, zhruba čtvrtina z nich v Paříži. Povinnost prokazovat se kompletním očkováním, negativním testem nebo proděláním nemoci při vstupu do veřejných interiérů platí do poloviny listopadu. Premiér Jean Castex ale nevyloučil prodloužení. V sobotu se protestovalo také v Německu a Itálii.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 20:47|

Pandemie ve světě: Ve Francii vypukly protesty kvůli covidovým opatřením. V Austrálii nakonec nebyly

Do ulic Paříže a dalších francouzských měst vyšlo na 200 tisíc lidí, kteří jsou nespokojeni s vládními plány na využívání covid pasů ke vstupu do restaurací a nákupních center a s požadavkem na povinné očkování v některých profesích. Na protesty se připravovalo i Sydney, ale nakonec se neuskutečnily. V nejlidnatějším australském městě platí již několik týdnů přísná uzávěra, která potrvá přinejmenším do konce srpna.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 20:47|

Ve středu přibylo 151 nakažených, reprodukční číslo opět stouplo

Laboratoře v Česku během středy odhalily 151 nových případů nemoci covid-19. Počty nakažených začaly v mezitýdenním srovnání výrazněji narůstat tento týden. Stouplo i reprodukční číslo,  které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Aktuálně je jeho hodnota 1,2. Vyšší bylo naposledy na konci února.  Zhoršenou situací se večer bude mimořádně zabývala vláda, zrušila uznávání očkování již po první ze dvou dávek a zpřísnila pravidla pro příjezdy zahraničí. Od čtvrtka začíná platit pro cestování takzvaný evropský covidový pas.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 17:46|

Chorvatsko mění podmínky pro cestování, covid pas na hranicích by mělo chtít až od pátku

Pro cestu do Chorvatska se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu je nově nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny nebylo nutné potvrzení předkládat. Podle ministerstva zahraničí možnost přicestovat bez omezení platí ještě ve čtvrtek. Na hlavních přechodech ze Slovinska se vytvořily až tříhodinové kolony.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 15:24|

Pražské letiště ožívá. Cestovky i aerolinky věří v úspěšnou sezonu

Pražské Letiště Václava Havla ožívá. Aktuálně se odtud létá do zhruba devadesáti destinací. V červenci pak mají přibýt jak spoje, tak i cestující. V květnu jich letištěm prošlo podle prvních odhadů zhruba 130 tisíc – oproti květnu roku 2019 asi desetina. Podnikatelé očekávají, že v létě bude zájem o lety vysoký, kapacity mají poptávku převýšit opět na podzim.
16. 6. 2021|

Na dovolenou jeďte v rámci EU, doporučuje epidemiolog Smejkal. I na podzim budeme podle něj nosit roušky

Epidemiolog Petr Smejkal doporučuje lidem vybírat letní dovolenou mezi zeměmi Evropské unie, protože budou uznávat společný covid pas. Přesto by podle něho bylo dobré vyžadovat po příjezdu z dovolené PCR test. Nevěří, že očkováním do podzimu Češi dosáhnou kolektivní imunity a myslí si, že ve vnitřních prostorech budou i na podzim nutné roušky. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 6. 2021|

Proti zrychlenému projednání covid pasů byla většina opozice, měly by zjednodušit cestování

Sněmovna ve středu odmítla schvalovat vládní předlohu o vydávání takzvaných covidových certifikátů navzdory naléhání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) zrychleně ve stavu legislativní nouze. Podle většiny opozice je novela nadbytečná, část poslanců v čele s SPD ji zcela odmítá. Na základě hlasování se tak mimořádná schůze k předloze nekonala. Opozičním politikům vadilo mimo jiné to, že by lidé museli sdílet svá osobní a zdravotní data.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 22:38|

Poslanci debatovali o trestech za sexuální násilí, chtějí zpřesnit jeho definici

Poslanci a poslankyně ve středu na druhé mimořádné schůzi řešili sexuální násilí. Poslankyně Barbora Kořanová v úvodu navrhla změnit definici znásilnění v českých zákonech tak, aby bylo jasné, že se o něj jedná i v případech, kdy oběť není schopná vyjádřit nesouhlas. Několik zákonodárkyň a zákonodárců poté mluvilo i o Istanbulské úmluvě, kterou Česká republika podepsala v roce 2016, ale dosud ji neratifikovala. Ta měla právě oběti domácího a sexuálního násilí chránit.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 14:02|

Poslanci projednají covid pasy. Unijní systém má být od července, otázky vzbuzují potřebné údaje

Poslanci budou na středeční mimořádné schůzi schvalovat předlohu, která má v Česku zavést takzvaný covid pas. Dle zjištění ČT se většina stran pravděpodobně postaví proti zrychlenému projednávání, ačkoliv celounijní systém má začít fungovat už od července a vláda tvrdí, že bez zákona ho Češi nebudou moci využívat. Opozice je jiného názoru.
9. 6. 2021|

Křížem krážem Evropou, ale kudy a jak? Pro cestování platí různá pravidla, pomoci mají covid pasy

Do zahraničí během letní sezony vyrazí na dovolenou každoročně na 4,5 milionu Čechů. Cestování ale značně komplikují současná opatření. Na vině jsou často i nepřesné informace státních institucí. Pro různé země navíc platí různá pravidla. Regule objasňovali hosté Devadesátky ČT24.
8. 6. 2021|

Až čtvrtina podniků v pondělí neotevřela. Další marně čekají na davy hostů

Restaurace otevřely. Dva týdny po zahrádkách mohou nově hosté i do interiérů. Restart  pohostinství ale komplikuje fakt, že je pro vstup nutný test na covid-19, ale v některých případech situaci znesnadňuje i nedostatek pracovníků. Rozhodnutí, které málokdo očekával, oznámila vláda až v pátek, takže některé zastihlo uprostřed rekonstrukce. Podle ČT v pondělí neotevřela až čtvrtina podniků. Epidemie v Česku stále slábne, v neděli přibylo 113 nakažených, nejméně od loňského 2. srpna.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:59|

Hranice se pootevřely, nejsnáz je překročí očkovaní. První dávka někdy stačí k cestě na Slovensko, brzy i do Chorvatska

Lidé naočkovaní proti covidu-19 mohou nyní již neomezeně cestovat mezi Českem, všemi sousedními státy a také Slovinskem a Chorvatskem, podmínky se ale liší. Většinou je potřeba mít očkování dokončené, Slovensko za určitých okolností umožňuje příjezd i lidem s první dávkou, ale jenom určitých vakcín. Podobné uvolnění slíbil ministr zahraničí pro cestu do Chorvatska, zatím ale není vše dojednáno. Zatím nebude cestování usnadňovat slibovaný covid pas, jehož parametry teprve projedná vláda a pak ho ještě čeká cesta parlamentem.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 09:44|

Za středu přibylo 541 nakažených. Soud prohlásil za nezákonnou dubnovou povinnost respirátorů venku

Nejvyšší správní soud prohlásil za nezákonné opatření ministerstva zdravotnictví, které nařizovalo povinné nošení respirátorů všude mimo bydliště. Bylo podle něj špatně odůvodněné. Soud se k němu vyjádřil zpětně, již neplatí. Koronavirová epidemie v Česku dále slábne, testy ve středu potvrdily 541 nově nakažených, nejméně za pracovní den od 1. září. Proti minulé středě je počet nově nakažených nižší téměř o třetinu. Na 100 tisíc obyvatel připadá za týden 35 nakažených. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce, aby i přes slábnutí epidemie dál fungoval Ústřední krizový štáb. Navrhne, aby se scházel jednou za dva týdny.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 17:05|

Na covid pasech se shodli v EU, čeští poslanci je zatím zrychleně neprojednali

Na rychlém zavedení takzvaných covid pasů se na summitu shodly špičky evropských zemí. Doklad má usnadnit třeba cestování, pomůže prokázat, že je člověk očkovaný, má test nebo nemoc prodělal. Novelu, která má vydávání certifikátů v Česku umožnit, podpořil také sněmovní zdravotnický výbor. Sněmovna ji ale odmítla projednat zrychleně.
26. 5. 2021|

ČNB bude mít pravomoc určovat podmínky pro hypotéky, rozhodli poslanci

Česká národní banka bude mít ze zákona pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení, rozhodla o tom sněmovna. Zároveň odmítla zrychleně projednat vládní novelu o vydávání certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo o prodělané nákaze. Předlohu kritizovala opozice i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast na veřejných i soukromých akcích nebo vstup do různých provozoven. Poslanci také odsoudili nucené přistání dopravního letadla Ryanairu v Bělorusku a požadují vyšetření celé události.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 19:44|

Unie se dohodla na podobě covidových pasů, od začátku prázdnin mají usnadnit cestování

Občané Evropské unie budou patrně před začátkem letních prázdnin moci začít využívat k usnadnění cest přes hranice takzvané covidové pasy. Zástupci členských zemí a Evropského parlamentu po dlouhých jednáních dospěli ke kompromisu, který počítá se zavedením bezplatného certifikátu v digitální či papírové podobě. Pro jeho získání budou k dispozici cenově dostupné covidové testy. Unijní země by až na výjimky neměly pro majitele osvědčení zavádět dodatečné podmínky jako například karantény. Oznámil to hlavní parlamentní vyjednávač Juan López Aguilar.
20. 5. 2021|

Česko je s covid pasem napřed, vládě se daří elektronizace, říká Havlíček. Podle Kolaji digitalizuje, co funguje i na papíře

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude od června možné elektronicky pomocí QR kódu prokázat dokončené očkování, negativní test či nedávno prodělaný covid – a to i na mezinárodní úrovni. Zprvu bude nutné si kód stáhnout, později se zobrazí v mobilní aplikaci. Česko se tak podle něj s předstihem připraví na celoevropský standard, což považuje za důkaz pokroku státu v digitalizaci. Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) je ale skeptický. Odkázal na celoevropské srovnání používání digitálních nástrojů, v němž je Česko u dna tabulky. Oba byli hosty v Událostech, komentářích.
14. 5. 2021|

Europoslanci žádají ke covid pasům i bezplatné testy. Webům nařídili odstraňovat teroristický obsah

Evropský parlament požaduje, aby měli obyvatelé Unie v rámci zavedení covidových pasů přístup k bezplatným testům na koronavirus. Certifikáty, které mají od léta usnadnit lidem cesty přes hranice, musí zcela vyloučit možnost karantén a dalších omezení v jednotlivých zemích. Europoslanci také schválili nařízení, podle něhož budou moci úřady zemí Evropské unie nařizovat internetovým platformám, aby do hodiny mazaly nelegální příspěvky propagující terorismus.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 15:58|