TÉMA

Britský premiér

Johnsonova reputace je poškozena, Londýn ale potřebuje silnou osobnost, komentuje Žantovský případný comeback

Dům číslo 10 v Downing Street čeká po měsíci a půl opět na nového nájemníka. Liz Trussová jako britská premiérka končí a v úvahu připadá i to, že by se mohl vrátit Boris Johnson. Někdejší velvyslanec v Londýně Michael Žantovský však nepovažuje situaci za projev širší politické a systémové krize ve Spojeném království. Krizi sice prožívá Konzervativní strana, podle Žantovského ale není tak rozpolcená, jako byla v době brexitu. Návrat Johnsona by považoval za reálný hlavně s ohledem na válku na Ukrajině. Michael Žantovský byl hostem Interview ČT24, rozhovor s ním vedl Martin Jonáš.
22. 10. 2022|

Konzervativci opět hledají premiéra, hlasí se první kandidátka. O návrat by se mohl pokusit Johnson

Rishi Sunak má podle odhadů britských médií další šanci stát se lídrem Konzervativní strany, a tedy i britským premiérem. Kandidáti, kteří postoupí do finálního hlasování, potřebují podpisy stovky z 357 konzervativních poslanců a Sunaka je podle Sky News připraveno podpořit již 66 z nich. Kromě něj by si mohl činit naději na návrat do fuknce Boris Johnson, který byl premiérem do letošního září a jemuž podle britských médií slíbilo podporu až 36 poslanců včetně tří ministrů. Oficiálně se ale zatím o funkci přihlásila jediná uchazečka, a to Penny Mordauntová.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 19:56|

Britský premiér Johnson přijel nečekaně do Kyjeva. Nabízí pomoc při výcviku ukrajinských vojáků

Britský premiér Boris Johnson v pátek přijel do ukrajinského Kyjeva, kde se sešel s prezidentem Volodymyrem Zelenským a představil mu konkrétní nabídku britské pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. Oba představitelé spolu také hovořili o dodávkách těžkých zbraní a protileteckých systémů, stejně jako o ekonomické podpoře Ukrajiny, která od konce února čelí ruské agresi, i o dalších možnostech zpřísnění protiruských sankcí.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 21:08|

Londýn hodlá omezit kontroly zboží mířícího do Severního Irska, poruší tím pobrexitová pravidla

Britská vláda v pondělí představila plán na jednostrannou změnu pobrexitových pravidel pro obchodování se Severním Irskem. Proti změně se staví někteří britští poslanci a také Evropská unie, podle níž by porušení uzavřené dohody odporovalo mezinárodnímu právu. To britská vláda odmítá a tvrdí, že změny mají zaručit celistvost Spojeného království.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:07|

„Když nás veřejnost potřebovala nejvíce, vláda selhala,“ řekl exporadce britského premiéra

Britský premiér Boris Johnson katastrofálně selhal v krizi kolem nemoci covid-19, řekl v britském parlamentu jeho bývalý hlavní poradce Dominic Cummings, který čelil otázkám ohledně vládní reakce na epidemii. „Když nás veřejnost potřebovala nejvíce, vláda selhala,“ řekl. „Prohlásil, že je šílené, a to cituji, že je Johnson premiérem,“ uvedl zpravodaj ČT v Británii Bohumil Vostal. Johnson obvinění odmítá. Cummingse na konci roku 2020 z vládního týmu vyhodil a nerozešli se vdobrém.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:11|