TÉMA

KUB

Česko předá Ukrajině systémy protiletadlové obrany KUB, zmínil Pavel

Česko Ukrajině předá dva systémy protiletadlové obrany KUB a příslušné rakety, avizoval prezident Petr Pavel během středečního rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Je podle něj namístě se také zamyslet, zda Ukrajině darovat i české bitevní letouny L-159. Zopakoval také, že Česko již Ukrajině poskytlo asi stovku tanků a podobný počet bojových obrněnců.
10. 5. 2023|

Ukrajina v protivzdušné obraně spoléhá na sovětské zbraně. Starší technikou sestřeluje drony

Nebe nad Ukrajinou už devět měsíců protínají střely okupačních sil, které kromě vojenských cílů hojně útočí i na ty civilní. Minimalizování dopadů raket, ale i útoků dronů nebo stíhaček je úkolem ukrajinské protivzdušné obrany. Přes dodávky západních zbraní je její páteří stále technika sovětské výroby, které má ukrajinská armáda početně nejvíc. Některé starší zbraně ale opět získávají na významu, například jejich nasazení proti dronům je oproti použití moderních střel značně výhodnější.
24. 11. 2022|

Česko a Izrael podepsaly smlouvu na raketové komplety za 13,7 miliardy

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup čtyř baterií systému protivzdušné obrany. Do Česka raketové komplety SPYDER na základě mezivládní dohody dodá za 13,7 miliardy korun izraelská státní společnost Rafael. Smlouvu v úterý podepsali náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka a za izraelskou stranu generální sekretář izraelského ministerstva obrany Amir Eshel.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 15:27|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|