TÉMA

Anže Logar

Slovinci si zvolili prezidentku. Oslovila je svými kampaněmi za lidská práva

Ve druhém kole slovinských prezidentských voleb zvítězila advokátka Nataša Pircová Musarová, a stane se tak první ženou v čele země. Bývalá moderátorka a právnička se stala známou díky kampaním za lidská práva, sociální programy a právní stát, uvedla agentura Reuters.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 23:02|

V prvním kole slovinských prezidentských voleb zřejmě uspěl kandidát opozice

První kolo slovinských prezidentských voleb zřejmě vyhrál bývalý ministr zahraničí Anže Logar, který má blízko k opoziční Slovinské demokratické straně. Podle předběžných výsledků získal 34 procent hlasů. Do druhého kola také patrně postoupila nezávislá kandidátka a advokátka Nataša Pircová Musarová. Až na třetím místě skončil Milan Brglez, který měl podporu dvou vládních stran, uvedla v neděli agentura STA. Druhé kolo se uskuteční 13. listopadu.
23. 10. 2022|

„S námi můžete počítat.“ Kulhánek se svým rakouským a slovinským kolegou podpořil vstup Albánie do EU

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) spolu se šéfy diplomacie Rakouska a Slovinska nevidí důvod oddalovat rozhovory o vstupu Albánie a Severní Makedonie do Evropské unie. Trojice se takto vyjádřila po příjezdu do Albánie, druhé zastávky společné cesty věnované tématu rozšiřování EU o balkánské státy.
23. 5. 2021|

Severní Makedonie do Evropské unie patří, uvedl ministr Kulhánek na návštěvě Skopje

Ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovinska při návštěvě Severní Makedonie podpořili tuto balkánskou zemi v její snaze stát se členem Evropské unie. „Evropská integrace není bez šesti západobalkánských zemí úplná,“ řekl po jednání ve Skopje šéf rakouské diplomacie Alexander Schallenberg. Kulhánek zase na Twitteru uvedl, že Severní Makedonie do EU patří.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 15:44|