TÉMA

Daniel Dražan

Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu-19, registrace zatím není nutná

Od pondělí se lze nechat naočkovat čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. K dispozici bude v ordinacích praktických lékařů a v nemocnicích, a to bez předchozí registrace. Zájemci by si ale měli dostupnost látky v jimi vybraném místě předem raději ověřit, hlavně v případě praktiků. Očkovat se bude vakcínami od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 21:35|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Startuje očkování posilovací dávkou. Nejčastější otázky zodpovídá vakcinolog Dražan

Od pondělí lidé dostávají informační SMS o tom, že se mohou registrovat ke třetí posilující dávce vakcíny proti covidu-19. Nárok na ni má k 20. září téměř osm tisíc lidí, do konce roku pak bude moci přeočkování absolvovat milion lidí. Nejčastější otázky spojené s posilovací vakcínou ve vysílání ČT24 zodpověděl Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.
20. 9. 2021|

V úterý přibylo 263 nových případů covidu. Školy se mají hlásit o příspěvek na PCR testy

Denní nárůsty počtu případů nemoci covid-19 v Česku dále zrychlují. V úterý přibylo 263 nakažených, což je asi o desetinu víc než před týdnem. Mírně přibylo i hospitalizovaných, vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nárůsty počtu nakažených se zvyšují už pět dní v řadě. Ministerstvo školství ve středu uvedlo, že školy, které chtějí v září testovat PCR metodou, to musejí do 18. srpna nahlásit, aby dostaly příspěvek.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 21:21|

Tři týdny po první vakcíně už nebude třeba test, rozhodla vláda

Jako potvrzení o bezinfekčnosti bude od pondělí 24. května stačit doba tří týdnů po první dávce očkování proti covidu-19, dosud se uznávalo jen dokončené očkování. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Lidé se doposud po první dávce museli prokazovat testem. Jejich cena má podle ministra klesnout, antigenní bude za zhruba 250 korun, PCR nejspíše za 600 korun.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 22:45|