TÉMA

Grenoble

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|

Ve Francii pohřbili zastřeleného mladíka. Při čtvrté noci nepokojů zadržela policie přes tisíc lidí

V Nanterre u Paříže se v sobotu blízcí rozloučili se 17letým Nahelem, kterého v úterý zastřelil při dopravní kontrole policista. Pohřeb se konal bez účasti veřejnosti. Nahelova smrt vyvolala ve Francii masové protesty. V noci na neděli bude kvůli nepokojům nasazeno 45 tisíc policistů a četníků, což je přibližně stejně jako za uplynulou noc.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 21:08|

Stát koupil Reynkův zámek Petrkov. Pro veřejnost otevře na konci června

Stát 27. května oficiálně převezme zámek Petrkov, ve kterém žil český básník a grafik Bohuslav Reynek. Zaplatil za něj 18 milionů korun, převod už byl zapsán do katastru nemovitostí. Pod správou Památníku národního písemnictví tam vznikne Česko-francouzské kulturní centrum. Vláda na zprovoznění objektu přislíbila téměř 150 milionů korun. Památkově chráněný zámek čeká kompletní rekonstrukce, některé části přesto budou veřejnosti přístupné už od konce června.
23. 5. 2021|