TÉMA

Teplá voda

Výskyt legionelly je oproti loňskému lednu dvojnásobný. Jeden člověk zemřel

Legionelózou, onemocněním způsobeným bakteriemi legionelly, onemocnělo letos v lednu 44 lidí. Jeden z nich nákazu nepřežil, sdělil ČT Státní zdravotní ústav. Oproti loňskému lednu je nárůst více než dvojnásobný. Tehdy se legionelózou v celé republice nakazilo dvacet lidí.
15. 2. 2024|

Domácnosti na Sokolovsku trápí časté havárie horkovodu. Příčinou si technici nejsou jistí

Třikrát během dvou měsíců zůstalo bez tepla dvacet tisíc domácností na Sokolovsku v Karlovarském kraji. Technici Karlovarské teplárenské, která horkovod provozuje, zatím nevědí, co je příčinou tak častého praskání potrubí. Obyvatelé se proto obávají, že se havárie a s tím spojené výpadky dodávek tepla budou dál opakovat.
12. 2. 2024|

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera

Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|

Tisíce obyvatel Prahy byly od noci kvůli poruše potrubí bez tepla a teplé vody

Část Prahy 4 a Prahy 12 byla od noci kvůli poruše potrubí bez dodávek tepla i teplé vody. Výpadek se týkal asi pětadvaceti tisíc domácností, sdělil Pavel Maďar ze společnosti Pražská teplárenská. Společnost i radnice městské části odhadovaly, že by se dodávky měly obnovit do jedenácti hodin večer, nakonec se je podařilo zajistit kolem sedmé večer.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:07|

První etapa výměny parovodu za horkovod v Olomouci je skoro hotová. Pokračovat se bude za rok

Společnost Veolia Energie dokončuje v Olomouci první část rozsáhlé rekonstrukce teplárenského potrubí. Jde o největší výměnu za posledních pět let. Letos dělníci položili čtyři kilometry potrubí, další čtyři kilometry jsou v plánu příští léto. Aktuálně probíhají dokončovací práce první fáze a terénní úpravy, vše by se mělo stihnout do zahájení topné sezony. Rekonstrukce souvisí s přechodem olomoucké teplárny od uhlí na zemní plyn.
4. 9. 2023|

Ceny v lednu meziročně stouply o 17,5 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v lednu meziročně stouply o 17,5 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v prosinci byly ceny meziročně vyšší o 15,8 procenta. Vliv měly vzhledem ke konci úsporného tarifu pro domácnosti zejména sazby za energie. Zdražilo také teplo, vodné a stočné i potraviny. Proti prosinci byly ceny pro spotřebitele v lednu vyšší o šest procent. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 22:02|

Elektrárny Opatovice během noci obnovily standardní dodávky tepla

Elektrárny Opatovice (EOP) během noci obnovily standardní dodávky tepla. Ve čtvrtek ráno je přerušilo několik havárií na horkovodu. Společnost kvůli tomu uvedla do provozu záložní zdroje, odstavila je do pátečního poledne, uvedla mluvčí elektráren Hana Počtová.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:58|

Porucha horkovodu z Opatovic přerušila dodávky tepla. Elektrárna chce na běžný provoz přejít v noci

Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla. Kvůli havárii horkovodu jsou od čtvrtečního rána přerušené dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Záložní zdroje by měly do večera obnovit tepelný komfort většině odběratelů, řekla mluvčí společnosti Hana Počtová. Na standardní provoz chce elektrárna přejít v noci. Teplo z elektrárny proudí do 63 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcích, do nemocnic, škol i podniků. Na rozdíl od jiných let elektrárna vloni nedělala celkovou tlakovou zkoušku rozvodné sítě.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 18:36|

Senát souhlasí s výcvikem ukrajinských vojáků v Česku

V Česku se bude moci příští rok vycvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků, jejichž země čelí ruské agresi. Parlamentní souhlas ve čtvrtek stvrdil Senát. Schválil také vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných členských státech Evropské unie a mandát pro dvě další zahraniční mise v Kosovu a v Iráku. Horní komora podle očekávání schválila i sankční zákon proti cizincům za závažná protiprávní jednání.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 15:29|

Lidé v Břeclavi nakonec zaplatí za teplo méně, než teplárna oznámila. Zálohy sníží

Klientům teplárny Teplo Břeclav v prosinci klesnou zálohy. Důvodem je nižší spotřeba plynu i pokles ceny na spotovém trhu. Od ledna chtějí mít teplárny nového dodavatele, informovaly o tom na stránkách města. Městská firma v říjnu oznámila pětinásobné zvýšení ceny tepla z původních 628 korun za gigajoule na 3030 korun. K němu teplárna přistoupila poté, co její dodavatel NWT ukončil dodávky plynu a skončil v insolvenci. Teplárna nyní nakupuje plyn na spotovém trhu.
16. 11. 2022|

Tisícovka lidí v Rokytnici zůstává bez tepla. Město chce, aby ERÚ nařídil obnovení dodávek

Bez tepla a teplé vody zůstává asi tisíc lidí v Rokytnici v Orlických horách. Společnost Ekoenergy Moravia dodávky přerušila v sobotu. Důvodem je spor s městem o cenu a doplatek za letošní rok. Rokytnice se obrátila na Energetický regulační úřad. Chce, aby vydal předběžné opatření a obnovení dodávek nařídil. Město se zároveň snaží dohodnout i s dodavatelem.
7. 11. 2022|

Rokytnice v Orlických horách se kvůli zastavení dodávek tepla obrátí na ERÚ

Část obyvatel Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku je od soboty bez tepla a teplé vody. Dodávky několika stovkám domácností, základní škole a ústavu sociální péče zastavila firma Ekoenergy Moravia. Zastavení dodávek tepla se týká tří kotelen. Město se hodlá obrátit na Energetický regulační úřad (ERÚ), aby firmě obnovení dodávek nařídil. Současně je radnice připravena k jednáním s firmou, se kterou vede spor o cenu tepla. Na odstavení dodávek upozornil server tn.cz.
6. 11. 2022Aktualizováno6. 11. 2022, 17:34|

V Břeclavi pětinásobně zdraží teplo a teplá voda. Firma přestala dodávat teplárně plyn

Zhruba třem tisícům domácností v Břeclavi pětinásobně zdraží teplo a teplá voda. Společnost Teplo Břeclav ke zvýšení cen přistoupila poté, co jí dodavatelská firma NWT jednostranně ukončila dodávky plynu. Teplárna teď musí odebírat zemní plyn za aktuální ceny. Z původních 628 korun za gigajoule se cena tepla zvýšila na 3030 korun.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 15:43|

Středozemní moře zasáhla nebývalá horká vlna. Zvyšuje hrozbu vzniku medikánu

Opakované vlny veder, které letos zažívá především západní a jihozápadní Evropa, se mimo jiné projevují výrazným prohříváním mořské vody, hlavně v západním Středomoří. Turisty na plážích Španělska a Francouzské riviéry čeká voda s teplotou 27 až 29 stupňů Celsia, na Baleárských ostrovech se moře prohřálo dokonce až na 30 stupňů. Vysoké teploty mořské vody mohou vyvolat vznik silných bouřkových systémů a za jistých meteorologických podmínek může v oblasti vzniknout i medikán, tedy středomořský hurikán.
19. 8. 2022|

Meziroční inflace v červnu dosáhla 17,2 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta. V květnu to bylo o šestnáct procent. Růst tak zrychlil už podvanácté za sebou. Nejvíce k tomu přispělo zdražování potravin. Inflace je nadále nejvyšší od prosince 1993. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek mírně překonal očekávání analytiků, kteří předpovídali sedmnáctiprocentní inflaci. Podle nich se meziroční inflace v příštích měsících kvůli vývoji cen energií zřejmě ještě zvýší.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:05|

Do září úplně bez topení, teplá voda jen 11 hodin denně. Němci kvůli útlumu dodávek plynu šetří

Německu hrozí v zimě nedostatek plynu. Do země proudí z Ruska od poloviny června plynovodem Nord Stream 1 jen 40 procent objemu strategické suroviny. V pondělí navíc začne plánovaná desetidenní odstávka kvůli údržbě potrubí. Berlín se obává, že Moskva přívod plynu kvůli sankcím už neobnoví – což by se citelně dotklo i Česka. Scholzova vláda proto Němce vyzvala, aby energií šetřili.
10. 7. 2022|

Sněmovna schválila odložení elektronického systému tvorby zákonů. Poslanci interpelovali Fialu

Elektronický systém tvorby zákonů bude plně spuštěný až od roku 2024, sněmovna schválila návrh. Na programu měli poslanci ve čtvrtek také vládní návrh na zavedení pravidel, podle nichž by úřady měly ve veřejné dopravě zajistit alespoň část provozu nízkoemisními vozidly. Poslanci rovněž interpelovali premiéra Petra Fialu (ODS).
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 18:04|

Strakonické sídliště je bez teplé vody. Kvůli sporům mezi teplárnou a dodavatelem letos už potřetí

Strakonická teplárna v úterý přerušila dodávky tepla firmě Energo, která kromě jiného zásobuje přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Energo teplárně neplatí, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Přerušení dodávek potvrdil jednatel Energa Roman Němeček. Stejně jako jeden květnový víkend jsou obyvatelé čtrnácti bytových domů bez teplé vody. Poprvé se to stalo v lednu.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:30|

Strakonická teplárna opět přerušila dodávky firmě Energo, která zásobuje sídliště

Strakonická teplárna přerušila v noci na sobotu dodávky tepla firmě Energo, s níž vede spor o platby. Společnost zásobuje kromě jiných i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Lidé jsou tam bez tepla a teplé vody. Energo nemá jinou možnost, jak teplo zajistit, řekl jeho jednatel Roman Němeček. Dodávky přerušila teplárna firmě krátce už v lednu.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 14:25|

Strakonická teplárna přeruší dodávky firmě Energo. Lidem hrozí, že budou bez tepla a teplé vody

Strakonická teplárna přeruší v noci na sobotu dodávky tepla firmě Energo, se kterou vede spor o platby. Společnost nemá s teplárnou smlouvu, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Energo zásobuje vedle jiných i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská, ty by tak měly být od soboty bez tepla a teplé vody. Firma je připravena podepsat novou smlouvu ještě v pátek, řekl její jednatel Roman Němeček.
21. 5. 2021|