TÉMA

Dozorce

Soud rozdal další tresty rýnovickým dozorcům za napadení vězně

Trojice dozorců z Věznice Rýnovice a jeden bývalý příslušník vězeňské služby si vyslechli podmíněné tresty za fyzické napadení vězně v únoru 2020. ČT to sdělil mluvčí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou Jaroslav Kneř. Dozorci kromě toho nesmí několik let pracovat ve vězeňské službě. Verdikt je zatím nepravomocný. V zařízení aktuálně chybí celkem 21 strážných a dozorců.
19. 4. 2024|

Soud zprostil dozorce věznice obžaloby z mučení odsouzené. U dalších pěti rozsudek zrušil

Soud v Pardubicích zprostil jednoho dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžaloby z mučení odsouzené. U dalších pěti rozsudek zrušil, mohlo jít o přestupek. Okresní soud v Havlíčkově Brodě jim loni v září uložil podmíněné tresty tří let vězení s odkladem na tři roky, právní kvalifikaci činu změnil na zneužití pravomoci. Zároveň dostali dvouletý zákaz vykonávat povolání dozorce. Ve věci okresní soud rozhodoval již potřetí, ve dvou předchozích případech je obžaloby zprostil, odvolací soud však vždy vrátil věc k novému projednání.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:03|

Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů

Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.
6. 1. 2024|

Chybí dozorci i strážní, vězni na to reagují zvýšenou agresivitou

Věznicím napříč Českem chybí tisícovka zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny strážných a dozorců. Ti, kdo zůstávají, slouží i stovky hodin přesčasů ročně. A vězni na to reagují, zvyšuje se jejich agresivita. Nábor nových lidí se přitom věznicím nedaří. Nástupní mzda dozorce bez praxe je necelých 32 tisíc hrubého.
6. 1. 2024|

Dozorci ze Světlé nad Sázavou dostali za spoutání odsouzené podmínky, odvolali se

Šest dozorců z věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných původně z mučení odsouzené dostalo podmíněné tresty za zneužití pravomoci. Uvedly to televize CNN Prima News a server iDnes.cz. Havlíčkobrodský soud uložil mužům trest tří let odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Zároveň mají zákaz vykonávat povolání dozorce po dobu dvou let. Muži se ale na místě odvolali. Okresní soud dříve dozorce obžaloby zprostil.
8. 9. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce z litoměřické věznice. Jejich zákrok proti vězni nebyl trestný čin

Krajský soud v Ústí nad Labem opět osvobodil dva dozorce, kteří podle obžaloby napadli cizince v litoměřické věznici. Podle rozsudku se nedopustili trestného činu. České televizi informaci potvrdila předsedkyně prvoinstančního Okresního soudu v Litoměřicích Halka Lacinová. Dozorci několikrát udeřili vězně z Lotyšska ve výtahu v roce 2018. Hájili se tím, že šlo o povolený zákrok.
25. 8. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Soud znovu osvobodil dozorce, kteří ve věznici ve Světlé údajně mučili odsouzenou

Okresní soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby všechny dozorce souzené kvůli údajnému mučení odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 11:37|

Bývalý dozorce v koncentračním táboře Sachsenhausen dostal nepravomocně trest pěti let vězení

Pětiletý trest vězení uložil v úterý německý soud 101letému muži za to, že jako dozorce v nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen napomáhal k vraždám více než 3500 vězňů. Proces je označován jako jeden z posledních, které Německo s pomocníky nacistického režimu 77 let po druhé světové válce vede. Verdikt zatím není pravomocný, neboť je možnost odvolání.
28. 6. 2022|

Dozorce obžalované z mučení odsouzené soud osvobodil, státní zástupce se okamžitě odvolal

Dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžalované kvůli mučení odsouzené ženy v pondělí okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby zprostil. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal. Podle obžaloby jednali dozorci jako spolupachatelé, když 8. ledna 2020 připoutali odsouzenou k mřížím okna cely.
27. 6. 2022|

Dozorci z rýnovické věznice stojí před soudem kvůli údajnému svévolnému trestání vězňů

V Jablonci nad Nisou začal ve čtvrtek soud s třemi dozorci z věznice Rýnovice, jednání je neveřejné. Podle státního zástupce obžalovaní svévolně trestali vězně kopanci či fackami. Dozorci čelí žalobě za zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu porušení povinnosti dozorčí služby. Dvěma hrozí až deset let vězení a jednomu pět let. Z toho samého je v dalších třech kauzách obžalováno dalších dvanáct dozorců z Rýnovic.
11. 11. 2021|

Soud se zastal vězeňských dozorců ve sporu o proplácení obědových přestávek

Krajský soud v Praze přiznal vězeňským dozorcům právo na proplácení přestávek. Dal za pravdu dozorcům z věznice ve Vinařicích u Kladna, že obědová pauza, při níž je nemá kdo vystřídat, by se jim měla započítávat do pracovní doby. Rozsudek může být precedenční pro tisíce vězeňských dozorců v celém Česku. Na advokáta Zdeňka Honzíka, který vinařické strážce zastupoval, už se obrátilo asi čtrnáct set dalších dozorců.
23. 7. 2021|

GIBS prověřuje údajné fyzické trestání vězňů v Rýnovicích. Stíhá celkem 15 dozorců

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezírá 15 dozorců z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou z verbálního a fyzického trestání odsouzených. K tomu mělo docházet od února 2020 do ledna 2021 při službě na uzavřeném oddílu. S podezřelými GIBS zahájil trestní stíhání kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. V případě odsouzení některým hrozí tři až deset let vězení, uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.
21. 5. 2021|