TÉMA

Schutzstaffel

Roger Waters se hájí, že jeho kostým symbolizuje odpor proti fašismu. Němci rockera vyšetřují

Spoluzakladatel rockové kapely Pink Floyd Roger Waters prohlásil, že jeho kontroverzní černý kabát s červenou páskou na paži je ve skutečnosti antifašistický. Devětasedmdesátiletého hudebníka vyšetřují kvůli kostýmu německé úřady poté, co se v něm objevil na koncertě v Berlíně. Policie podezírá slavného muzikanta ze šíření nenávisti proti určité náboženské, národnostní nebo etnické skupině, protože oblek připomínal uniformu, kterou nosili důstojníci nacistické organizace SS.
27. 5. 2023|

Lidé v Česku si během Jom ha-šoa připomněli oběti holocaustu

Ve 24 českých a moravských městech zazněla v úterý odpoledne jména dětí, žen a mužů, které nacistický režim za druhé světové války připravil o život. Veřejné čtení jmen je součástí dne vzpomínky na oběti holocaustu. V Terezíně na Litoměřicku u příležitosti Dne holocaustu a hrdinství (v hebrejštině Jom ha-šoa ve ha-gvura) zaznělo dalších sto jmen obětí. Židovské osudy zpřítomnili také studenti, kteří zahráli příběhy čtyř rodin z Vysokého Mýta, které prošly terezínským ghettem. K pietě na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se kromě českých politiků připojili i zahraniční diplomaté.
18. 4. 2023|

Před 80 lety doletěla raketa V-2 k hranici vesmíru. Do historie se ale zapsala jako ničivá zbraň

Německá raketová technika představovala od 30. let minulého století absolutní světovou špičku. Není proto divu, že právě raketa německého původu dokázala 3. října 1942 doletět jako první lidský výrobek až na samou hranici vesmíru. Nesporný vědecký a technický úspěch ale dodnes kalí skutečnost, že raketa A-4 tehdy nesloužila k poznávání vesmíru, ale k zabíjení. Stala se totiž Hitlerovou zbraní odplaty číslo dva, známou jako V-2.
3. 10. 2022|

Aut jako Heydrichův mercedes bylo jen 43. ČT ukázala jeho virtuální podobu

Mercedes Benz 320 B se stal symbolem strachu z nacistů. Byl oblíbený mezi vyššími důstojníky a představiteli režimu. Události, komentáře ukázaly virtuální model auta, kterým jel zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, když na něj v libeňské zatáčce zaútočili výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2022|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Před 80 lety proměnili němečtí okupanti Sedlčansko na vojenské cvičiště. Čechy vyhnali

Před 80 lety přišly o své domovy tisíce lidí z obcí v okolí Neveklova, Sedlčan a Benešova. K 15. září 1942 totiž museli obyvatelé opustit tento kraj, protože si ho němečtí okupanti vybrali pro cvičiště jednotek SS. Obyvatele středočeských obcí o tom informovali vyhláškou 14. března 1942 s tím, že mohou ještě sklidit úrodu.
14. 3. 2022|

Reportéři ČT: Nacisté se mstili ještě po válce, jihozápadně od Prahy umíraly desítky lidí

Na začátku května 1945 byl Adolf Hitler mrtev, kapitulace podepsána a vojska se zastavila. Na pomezí středních a jižních Čech se odehrálo několik masakrů, které měla na svědomí poražená německá vojska. Unikátní fotografické svědectví z této doby uchovává Hornické muzeum v Příbrami. Jeho ředitel Josef Velfl strávil mnoho let tím, aby poskládal mozaiku událostí, které se po konci války seběhly na březích Vltavy v Živohošti. Masakry po válce odhalovali pro pořad Reportéři ČT Přemysl Čech a Jiří Vondráček.
18. 5. 2021|