TÉMA

Martin Dorazín

„Jsem v šoku ze selhání OSN a Červeného kříže.“ Zelenskyj kritizuje otálení humanitárních organizací

Voda ze zničené Kachovské přehrady zaplavila na jihu Ukrajiny přes tři tisíce domů, vyplývá z hlášení ukrajinských úřadů i ruské okupační správy. OSN informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes šestnáct tisíc lidí. Humanitární dopady katastrofy podle ní ale pocítí statisíce osob. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizuje OSN a Červený kříž za neposkytnutí pomoci lidem postiženým záplavami. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal humanitární organizace vyzval k rychlému jednání.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 21:55|

Rusové Kachovskou přehradu odpálili na dálku, tvrdí Kyjev. Okolní obce jsou pod vodou

Kachovskou přehradu vyhodila do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda, uvedl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak s odvoláním na rozvědku. Ruské jednotky, které podle Kyjeva odpálily hráz na dálku, kontrolují stavidlo a v posledních týdnech nechaly vodní nádrž neobvykle vysoko naplnit. Část Chersonu i Nová Kachovka už jsou zaplavené, pod vodou jsou i další menší obce v okolí přehrady. Podle Kremlu nese veškerou odpovědnost Kyjev.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 20:24|

Novinářskou cenu Ferdinanda Peroutky získali Dorazín z Českého rozhlasu a Svobodová z Respektu

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za loňský rok získali zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a redaktorka Respektu Ivana Svobodová. Pořádající Společnost Ferdinanda Peroutky ocenila Dorazínovu schopnost přenést posluchače do Ukrajiny. I u Svobodové vypíchla její reportáže z válkou zmítané země.
13. 2. 2023|

Ohlédnutí: Bouřlivé dny po Majdanu

Bezprostředně po událostech ukrajinského Majdanu obsadily v roce 2014 neoznačené speciální ruské jednotky poloostrov Krym. Tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v té době uprchl do Ruska. Situace na východě Ukrajiny byla neméně bouřlivá. Hostem studia ČT24 byl zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.
2. 2. 2023|

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

Rusové zřejmě mírně postoupili u Bachmutu a tlačí v Záporoží, jinak je fronta na Ukrajině zamrzlá

Aktuální situace na ukrajinské válečné frontě má blízko k zastavení či ustálení pohybu jednotek, říká zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín. V oblastech Donbasu a Záporoží stále dochází ke každodenním bojům a přestřelkám mezi armádami, včetně ztrát na životech, ruská strana nicméně navzdory svým prohlášením o bojových úspěších významně nepostupuje. V pondělí se objevila zpráva o mírném zisku Rusů u Bachmutu. Zatím se však nepotvrdilo ani úplné dobytí ukrajinského města Soledar ruskými vojsky.
23. 1. 2023|

Donbas po zásahu ruské armády připomíná peklo, řekl Zelenskyj. Rusové podle Ukrajinců zasáhli školu

Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil agresora, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody. Šéf Luhanské oblasti uvedl, že Rusové při ostřelování Severodoněcku zasáhli školu, kde se skrývalo dvě stě lidí včetně dětí. Útok si vyžádal nejméně tři oběti. Ruský voják obžalovaný ze zabití ukrajinského civilisty v pátek u soudu v Kyjevě řekl, že svého činu lituje a že neměl v úmyslu zabít.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 22:29|

Ukrajina pomýšlí na osvobození celé země. V Izjumu našli desítky mrtvých civilistů

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Kyjev pomýšlí na osvobození celé země. Ruský prezident Vladimir Putin se podle amerických výzvědných služeb připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině. V domě v Izjumu v Charkovské oblasti zničeném v březnu ruskými vojáky se našla těla 44 civilistů. V Charkovské oblasti bylo osvobozeno několik obcí, oznámil večer generální štáb ukrajinské armády. Bělorusko poslalo k ukrajinským hranicím speciální síly.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 22:57|

V Mariupolu bylo den před válkou v ulicích veselo, poté nastalo popírání reality, popisuje Dorazín

Válečný zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín byl na Ukrajině už od konce ledna. Do Česka se vrátil před pár dny, jak sám ale říká, psychicky je pořád s Ukrajinci. Když jde v Praze po ulici, připadá mu zvláštní, že se lidé chovají normálně a nedívají se neustále k nebi po raketách. V Interview ČT24 popsal své zážitky z válečné zóny i to, jak si zvyká na život zpátky. Vrátit se na Ukrajinu už se nicméně brzy chystá.
21. 4. 2022|

„Už nemáme žádný domov, zbyly jen vzpomínky.“ Uprchlíci popsali hrůzu Mariupolu

Mariupol je dnes zcela zničené místo, obklíčené ruskou armádou, která svrhává bomby na civilisty. Před válkou jich tam žilo na 430 tisíc, nyní je tam uvězněno posledních asi sto tisíc lidí. Ve městě nefunguje nic, obchází tam jen smrt, všude leží mrtvá těla. Propukla tam humanitární katastrofa a Mariupol se tak stal symbolem ruské agrese na Ukrajině. Ti, kteří útok i útěk z města přežili, přišli úplně o všechno. Někteří z nich utekli do Česka, pro pořad 168 hodin s nimi natáčeli Veronika Jonášová a Václav Crhonek.
28. 3. 2022|

V obleženém Mariupolu je situace kritická, při náletu zasáhla bomba divadlo se stovkami ukrytých lidí

V jihoukrajinském přístavu Mariupol na pobřeží Azovského moře panuje hrozivá situace, podle zpráv tamní radnice vybombardovali ruští vojáci Činoherní divadlo, ve kterém se skrývaly stovky civilistů. Údaje o obětech zatím nejsou k dispozici, ruská armáda vinu popírá.  Ostřelování obleženého města nicméně v některých momentech dosahuje frekvence jednoho úderu za minutu a naléhavou pomoc podle mariupolských úřadů potřebuje kvůli nedostatku jídla a pitné vody až dvě stě tisíc obyvatel.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 20:41|

Ukrajina poprvé zaútočila. Rusové tvrdí, že dobyli Cherson a pálí rakety na města

Moskva tvrdí, že ruská invazní vojska mají kontrolu na Chersonem, stejnou informaci později podle BBC naznačil i tamní starosta. Z Ukrajiny přicházejí také další zprávy o útocích na Žytomyr, Charkov i Kyjev. Ruské rakety dopadaly na obytné čtvrti ukrajinských měst po celý den. Ukrajina tvrdí, že zničila ruský vojenský konvoj v Mykolajivské oblasti a poprvé zaútočila, a to na Horlivku okupovanou už od roku 2014. Ruští výsadkáři zaútočili na vojenskou nemocnici v Charkově. Turecko odepřelo ruským válečným lodím cestu přes Bosporský průliv.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 22:43|

Natáčet, ale nenechat se zabít. Válečným reportérům pomáhá instinkt i rady místních

V živém vstupu zpravodaje České televize v Izraeli vystřelily protiraketové střely a na obloze hledaly svůj cíl. Dva izraelské reportéry překvapil podobný výstřel za zády pár vteřin před vstupem do vysílání. Tak teď vypadá práce novinářů v eskalujícím konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Pro diváky bývají takové záběry atraktivní, novináři při jejich pořizování ale často riskují svůj život. Kde je hranice mezi reportováním a vlastním bezpečím? A jak si ve válečných konfliktech udržet nestrannost a nepodlehnout emocím? Takové otázky položil pořad Newsroom ČT24 českým válečným reportérům.
16. 5. 2021|