TÉMA

Hradby

Svržení turisty z hradeb Špilberku potrestal soud dlouholetým vězením. Byl to pokus o vraždu, rozhodl

Na deset a půl roku do vězení chce prvoinstnační soud poslat muže, který shodil německého turistu z hradeb pod Špilberkem. Ten sice pád přežil, ale utrpěl zranění. Podle verdiktu se útočník Daniel Madarász dopustil pokusu o vraždu. Incident se stal při jeho rozlučce se svobodou, obžalovaný vinu popíral. Jeho obhájce si po vynesení rozsudku vzal lhůtu pro možné odvolání.
11. 4. 2024Aktualizováno11. 4. 2024, 11:34|

Schody v centru Chrudimi se bortí, problémem je statika

Frekventované schodiště v centru Chrudimi je ve špatném technickém stavu, odhalily to statické zkoušky. Opěrné zdi, které schody drží, jsou podle výsledků testů v pohybu a sunou se dopředu. Pro tamní radnici je to za poslední rok už druhý problém se statikou u historické stavby.
23. 2. 2023|

Objev archeologů překresluje mapu středověkého Havlíčkova Brodu

Pozůstatky nejstaršího městského opevnění objevili archeologové při rekonstrukci parku v Havlíčkově Brodě. Město je sice hradbami protknuté, ale ty jsou až z pozdější doby. Nový objev mění mapy středověkého města.
10. 8. 2022|

Část hradeb v Čáslavi se rozpadá. Nejrizikovější úseky muselo město zabezpečit

Jarní kontrola hradebního opevnění v Čáslavi ukázala, že jeho část je v havarijním stavu. Zeď se na mnoha místech nebezpečně bortí a z hradeb padají kameny. Město nyní musí situaci urychleně řešit, současně chystá i kompletní rekonstrukci. Čáslavské hradby pochází z druhé poloviny 13. století, v historii odolaly několika požárům i vpádům cizích vojsk.
15. 5. 2021|