TÉMA

Klabava

Den po dni: Valící se voda a beznaděj. Povodně před deseti lety připravily o život patnáct lidí

Zavřené metro, místo aut čluny, místo postele karimatka v tělocvičně. Ničivé povodně si před deseti lety vyžádaly patnáct lidských životů. Pršet v Česku začalo 30. května, obloha se vyjasnila až 4. června. Hladiny menších toků se začaly zvedat už 31. května, hlavní nápor ale nastal v noci ze soboty na neděli 2. června. ČT přináší rekonstrukci povodní z roku 2013.
31. 5. 2023|

Liberec sčítá škody po pátečním dešti. Před bouřkami varuje i sobotní výstraha

Meteorologové zdůraznili výstrahu na bouřky, které budou do večera procházet Českem. Pro Moravu, Slezsko a východní okraj Čech nově platí varování s vysokým stupněm nebezpečí. Zejména v severních a také západních Čechách jsou ale ještě patrné následky pátečních bouřek. Řeka Klabava je na Plzeňsku rozvodněná. V Liberci je zavřený plavecký bazén, galerie i část obchodního centra.
27. 8. 2022Aktualizováno27. 8. 2022, 20:27|

Na východě Česka bude vydatně pršet až do úterý. Meteorologové prodloužili výstrahu

Na východě Česka bude vydatně pršet i v pondělí. Meteorologové proto v těchto oblastech prodloužili výstrahu až do noci na úterý. Za 24 hodin tam může spadnout několik desítek milimetrů vody, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na severovýchodě a východě země také platí povodňová pohotovost, stoupat mohou hladiny zejména menších řek.
21. 8. 2022Aktualizováno21. 8. 2022, 22:49|

Východ Česka mohou v neděli znovu zasáhnout silné bouřky

Ve východní polovině Česka se mohou v neděli odpoledne a večer znovu objevit silné bouřky. Při přívalových deštích může napršet okolo 30 milimetrů srážek. Aktuální výstraha meteorologů je s nižším stupněm nebezpečí než na bouřky, které ze čtvrtka na pátek prošly částí země.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 19:10|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Silné bouřky budou až do pátku, déšť rozvodní řeky na jihozápadě Čech

Silné bouřky s přívalovým deštěm, případně i krupobitím se budou v Česku ojediněle objevovat do pátku. Vzhledem k dosavadním i očekávaným srážkám stoupnou hladiny v jihozápadní polovině Čech. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky mohu dosáhnout i druhého povodňového stupně a některé menší toky přechodně i třetího stupně, tedy ohrožení. Hasiči v Jihomoravském kraji měli během středy kvůli bouřkám kolem třiceti výjezdů, převážně na Vyškovsku a Brněnsku, situace se ale již uklidňuje. Klienti pojišťoven také již nahlásili po bouřkách téměř tisíc škod za desítky milionů korun.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:58|

Berounka na Rakovnicku vystoupala na druhý stupeň. Praha zavřela náplavky

Vydatný déšť a silné bouřky, které Česko poprvé zasáhly ve středu, zvedly hladiny řek. Na druhý stupeň povodňové aktivity v pátek večer dosáhla Úslava v Plzni-Koterově a Prádle na Plzeňsku, stejně jako Klabava na Nové Huti. Druhý stupeň hlásí také Berounka ve stanici Zbečno na Rakovnicku. Podle meteorologů mohou být hladiny na jihozápadě Čech a v části Středočeského kraje zvýšené až do sobotního poledne. Kvůli tomuto varování meteorologů pražský magistrát preventivně uzavřel protipovodňová vrata na Čertovce a od pátečního večera náplavky u Vltavy.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 21:58|