TÉMA

Odpočívka

Celnice v Rozvadově ustoupí parkovišti. ŘSD slibuje u dálnice stovky nových míst

Bývalá celnice u dálnice D5 v Rozvadově jde k zemi. Ředitelství silnic a dálnic se rozhodlo zbourat devět budov, které nemají od vstupu Česka do schengenského prostoru využití. Vzniklý prostor chce využít k rozšíření parkoviště, na němž se zásadně zvýší počet prakovacích míst pro kamiony a zbude i na osobní auta.
7. 3. 2024|

Řidiči mohou nově využívat odpočívací místo na dálnici D3 u Chotýčan

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo oboustrannou dálniční odpočívku Chotýčany na dálnici D3. Měla by aspoň částečně snížit kritický nedostatek parkovacích míst pro kamiony. Stavbaři měli odpočívku původně dokončit v srpnu, ale práce se zpozdily kvůli počasí. Výstavba stála 432 milionů korun bez daně. K dispozici je celkem téměř 200 parkovacích míst a čerpací stanice.
14. 9. 2023|

„Po čtvrté hodině v Česku nezaparkujete.“ Řidiči kamionů nemají kde zastavit na povinnou pauzu, správci silnic slibují rozšíření kapacit

Řidiči kamionů musí každý den řešit rébus – jak dodržovat povinné přestávky, když není kde zaparkovat. V Česku je momentálně k dispozici na tři tisíce míst, další dva tisíce ale chybějí, a nákladní auta tak stojí i tam, kde nemají. Správci dálnic už plánují, že každý rok otevřou sto až dvě stě nových kapacit. Řidiče navíc chtějí přes navigace informovat o tom, kde je právě volno.
18. 3. 2023|

Exploze zastavily dopravu na D3. Odstřel skály byl nutný kvůli stavbě odpočívky u Chotýčan

Odstřel skály v úterý asi na hodinu zastavil provoz na jihočeské dálnici D3. Stavební firma tam chystá staveniště na vybudování dálničního odpočívadla u Chotýčan. Tvrdé podloží v okolí si ale vyžádá ještě několik odstřelů a s tím souvisejících uzavírek komunikace. Nejbližší se chystá už ve čtvrtek.
23. 8. 2022|

Na nových dálnicích mají být benzinky dál od sebe, silničáři se inspirují Německem

Namísto většího počtu malých parkovišť okolo benzinek jedno velké. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pomalu mění zvyklosti posledních desetiletí, pro která byla typická právě hustá síť čerpacích stanic. Nové úseky počítají se zhruba trojnásobným rozestupem - podobně jako v Německu nebo Rakousku.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 12:45|

Na D1 u Studeného vznikla nová odpočívka. Častý odpor místních brzdí stavbu dalších

Stavbaři dokončili obnovu odpočívky Studený na 70. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, od tohoto týdne slouží řidičům. Získala moderní vybavení, její součástí je například i relaxační zóna s posilovacími stroji. Podobně zrekonstruovaných nebo zcela nových dálničních odpočívek by mělo být do budoucna více. S jejich výstavbou ale často nesouhlasí obce a místní obyvatelé, kteří se obávají světelného smogu či kriminality. K obavám přitom není důvod, protože nové odpočívky jsou oplocené a hlídá je kamerový systém, řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.
30. 7. 2021|

Na jihočeské dálnici D3 vznikne do roka první odstavné parkoviště pro auta a kamiony

Ředitelství silnic a dálnic vybírá firmu, která u Chotýčan poblíž Českých Budějovic postaví první odstavné parkoviště pro kamiony na jihočeské dálnici D3. V budování nových a kultuvaci stávajících odpočívek chce ŘSD dál pokračovat. Česká dálniční síť má stále nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je v současné době 132 odpočívek, které nabízejí zhruba 2700 parkovacích míst pro nákladní vozy.
11. 5. 2021|