TÉMA

Mrak

Američtí vědci otestovali klimatické inženýrství. Sněžným dělem „ostřelovali“ mraky

Tým vědců z Washingtonské univerzity poprvé v USA ve venkovních podmínkách otestoval technologii, která by mohla s postupem klimatických změn pomáhat s ochlazováním planety. Koncept je označovaný jako cloud brightening (zvyšování lesku mraků) a vychází ze snahy odrážet sluneční světlo v atmosféře. O pokroku ve výzkumu napsal deník The New York Times (NYT).
8. 4. 2024|

Česká skleněná plastika se vrátí po půl století z Japonska domů

Do České republiky se vrací jedno z uměleckých děl z expozice na Světové výstavě v Ósace v roce 1970. Skleněný mrak výtvarníka Reného Roubíčka byl přes půlstoletí v lázeňském zařízení v Japonsku. O záchranu se zasloužilo české velvyslanectví v Tokiu ve spolupráci s firmou Lasvit. Ta dílo přepraví a po renovaci pravděpodobně vystaví ve veřejném prostoru. Informovala o tom zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.
25. 4. 2023|

Zneklidnit mohou bouřky, déšť, sníh nebo vítr. Počasí vyvolává řadu fobií

Bouřky, blesky, prudký déšť bubnující do střech domů, ale třeba i prudký vítr nebo husté sněžení. Tyto jevy zvýší tep většině meteorologů a osloví i nadšence do počasí. Někteří ale fascinaci nesdílejí – naopak, můžou tyto jevy vnímat vyloženě negativně, případně v nich dokonce vyvolávají strach až fobii.
8. 6. 2022|

Český pavilon na Expu v Dubaji zastíní Mrak olomouckého výtvarníka Jana Dostála

Olomoucký sochař Jan Dostál dokončuje v Dubaji plastiku pro český pavilon Expo. Světová výstava začne letos v říjnu, poprvé v arabské zemi. Téměř deset metrů vysoká obří skulptura s názvem Mrak je vytvořená z devíti kilometrů nerezových trubek. Sochař ji tvořil ze sedmnácti tun materiálu přímo na místě tři měsíce.
11. 5. 2021|