TÉMA

Keramika

Vědci ze Zlína vyvíjejí lehčí a levnější materiál k výrobě bezpečnostních senzorů letadel

Vědci z Centra polymerních systémů (CPS) Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně vyvíjejí polymerní materiály, které budou sloužit k výrobě bezpečnostních senzorů užívaných v leteckém průmyslu. Na rozdíl od senzorů z keramiky, které se v letadlech běžně používají, budou lehčí a cenově dostupnější.
20. 11. 2023|

Muzeum v Brně slaví 150 let unikátní výstavou, na které cinká a křupe porcelán

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně slaví 150 let a hlavním bodem programu oslav je výstava Made by Fire, jedna z největších prezentací českého autorského skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii. Otevírá také otázky udržitelnosti a produkce odpadu, a s tím souvisí střepy.
16. 11. 2023|

Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice u Hořic na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Nález zlomků nádoby lze označit v České republice za mimořádný. Podle vědců jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na našem území.
26. 5. 2023|

Made by Fire. V Miláně vystaví české sklo, porcelán a keramiku a s nimi otázky, které pálí design i průmysl

Na dubnovém design weeku v italském Miláně budou zastoupeni i čeští designéři a výrobci. Projekt Made by Fire podle Moravské galerie v Brně, která projekt ve spolupráci s festivalem Designblok připravila, ukáže největší výběr českého skla, porcelánu a keramiky na milánské přehlídce v novodobé historii Česka. Vedle prezentace tuzemské produkce a umu slouží výběr rovněž k zamyšlení nad směřováním českého designu a sklářského průmyslu.
31. 3. 2023|

Archeologové našli v Okříškách o dvě stě let starší keramiku, než je první písemná zmínka o obci

Nejstarší písemná zmínka o městysi Okříšky na Třebíčsku pochází z roku 1371. Rozbory keramiky, která se tam našla při výkopových pracích loni na podzim, ale potvrdily, že tam lidé žili o skoro dvě stě let dřív.
11. 11. 2022|

Výstava ve Znojmě ukáže, jak se pohřbívalo v mladší době kamenné

Archeologové a muzejníci z jižní Moravy a Rakouska spolupracovali na nové výstavě věnované pohřbům v mladší době kamenné. Zájemci ji najdou v minoritském klášteře ve Znojmě. Přibližuje pohřební zvyklosti kultury s moravskou malovanou keramikou, včetně některých neobvyklých archeologických nálezů. Potrvá do konce října.
13. 8. 2022|

Nejen energetické firmy, ale i banky. O speciální dani má být jasno do 10. září

Některým firmám současná ekonomická situace škodí, jiným naopak přináší rekordní výnosy. Právě ty by mohly nově podléhat speciální dani. O jejím případném zavedení by se podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) mělo rozhodnout nejpozději do 10. září.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 23:14|

Archeologové zkoumají u Opočna germánské osídlení. Objevili torzo pece i loveckou trofej

Archeologové v trase druhé části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku zkoumají pozůstatky germánského osídlení. Na břehu Zlatého potoka objevili například torzo železářské pece a několika chat, keramiku a loveckou trofej, kterou našli v bahnitém břehu potoka.
22. 6. 2022|

Pivo se zřejmě poprvé připravovalo v Číně. Archeologové tam našli důkazy staré 9 tisíc let

Alkoholické nápoje plnily ve starověkých kulturách důležitou a někdy i zásadní společenskou úlohu - například při rituálních hostinách. Archeologové teď našli nové důkazy o pití piva už v době před devíti tisíci lety v jižní Číně, které bylo pravděpodobně součástí rituálu k uctění mrtvých.
1. 9. 2021|

Archeologové našli v přerovské nemocnici stopy pravěkých zemědělců

Archeologové při výzkumu na ploše budoucího parkoviště v areálu přerovské nemocnice doložili osídlení prvními zemědělci z doby neolitu. Na místě našli například neolitickou keramiku, kusy kamenných nástrojů nebo drobnou zlatou keltskou minci. Hlavní plochu budoucího parkoviště v Dvořákově ulici odborníci zkoumali od konce loňského roku a tento týden ji předali stavbařům. Výzkum bude pokračovat na okrajových částech.
11. 5. 2021|