TÉMA

Pískovna

V Česku dochází štěrk a písek, firmy pro ně jezdí stovky kilometrů

V tuzemsku začíná docházet štěrk a písek, a to především na stavbu dálnic nebo železničních tratí. Některé firmy už situaci označují jako surovinovou krizi. A na stavby v příhraničí chtějí materiál dovážet z okolních zemí.
5. 4. 2024|

Plavci porušují zákaz koupání v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně. Kvalita vody se zhoršuje

Kvalita vody v pískovnách poblíž Chlumu u Třeboně se zhoršuje. V oblasti přitom slouží jako zdroj pitné vody. Jde také o těžební prostor, kde platí zákaz koupání. Turisté ho ale porušují – a tím se podílejí na znečištění jezera. Když přeje počasí, pláže jsou tam plné.
14. 7. 2023|

Nejvyšší státní zastupitelství zamítlo stížnosti proti stíhání v kauze kolem pískovny v Brně-Černovicích

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zamítlo stížnosti pěti obviněných proti usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze týkající se pískovny v Brně-Černovicích, informovalo o tom na webu. Šlo o čtyři lidi a jednu firmu. Policie v kauze loni na podzim obvinila sedm lidí a dvě firmy, zbylí si stížnost nepodali. V předchozích týdnech v souvisejících kauzách NSZ u čtyř lidí stíhání zrušilo.
1. 3. 2023|

Žalobkyně propustila z vazby část obviněných v kauze černovické pískovny. Stíháni budou na svobodě

Část obviněných v kauze černovické pískovny v Brně je nově stíhána na svobodě, informoval o tom v úterý Radiožurnál. Z vazby je propustila žalobkyně, počet osob, kterých se to týká, ale nesdělila. Ve vazbě bylo původně sedm obviněných. Propuštění z vazby potvrdila státní zástupkyně Petra Lastovecká.
6. 12. 2022|

Obvinění v kauze pískovny a brněnských bytů zůstanou ve vazbě, rozhodl soud

Krajský soud v Brně všech sedm obviněných lidí v kauze černovické pískovny a privatizace brněnských městských bytů ponechal ve vazbě. Potvrdil tak rozhodnutí soudu prvního stupně. Vyplývá to z justiční databáze. Zástupkyně mluvčí soudu Martina Vavříková rozhodnutí nepotvrdila. Uvedla, že o všech sedmi stížnostech bylo rozhodnuto v neveřejném jednání minulý týden ve středu a výsledek nelze sdělit. Policie v kauze obvinila sedm lidí a dvě firmy, všech sedm lidí městský soud poslal do vazby.
22. 11. 2022|

Soud potrestal bývalého policistu Machalu za vynášení informací pokutou sto tisíc korun

S peněžitým trestem sto tisíc korun odešel v pondělí od Městského soudu v Brně bývalý vedoucí 1. oddělení hospodářské kriminality Městského ředitelství policie Brno Vladimír Machala. Ten od léta 2018 vyšetřoval podvody s obecními byty v Brně. Soud ho shledal vinným v tom, že předával neveřejné informace z trestního řízení někdejšímu šéfovi technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Petru Kosmákovi a dále že zmařil domovní prohlídku u bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka, který měl používat k přidělování bytů padělaná razítka.
21. 11. 2022|

Černovická pískovna bude mít nového jednatele. Dosavadní jsou ve vazbě

Pískovna Černovice bude mít nového jednatele. Rozhodla o tom rada městské části, které společnost patří. Obměna je nezbytná, protože oba dosavadní jednatelé jsou ve vazbě spolu s dalšími pěti lidmi. Podle vyšetřovatelů se snažili protiprávně získat rozhodující vliv na část ekonomické činnosti pískovny. Policie tvrdí, že podepsali nevýhodné smlouvy, a tak od roku 2021 způsobili škodu ve výši téměř 60 milionů korun.
8. 11. 2022|

Těžaři poničili hnízdiště břehulí. Inspektoři práce na štěrkovně zastavili

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) řeší nezákonné zavážení hnízdiště břehulí říčních u Grygova na Olomoucku. Na ohrožení chráněných ptáků v tamní štěrkovně upozornili ornitologové. Firma z Olomouce, která navážku prováděla, tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, a práce zastavila.
3. 6. 2021|

K ropuchám míří pomoc v podobě bagrů. Obojživelníkům zajistí lepší podmínky pro rozmnožování

Podmínky pro rozmnožování ropuchy krátkonohé v Žizníkově na Českolipsku pomohou vytvořit bagry a terénní vozidla. Nejvzácnější žába v Česku v posledních desetiletích z mnoha míst zmizela. Liberecký kraj před třemi lety vyhlásil přírodní památku Pískovna Žizníkov, kde se ohrožený obojživelník vyskytuje. Nyní se podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí na projekt, který pomůže zajistit podmínky pro život ropuch i po ukončení těžby písku.
11. 5. 2021|