TÉMA

Colonial Pipeline

Biden vyzval Putina, aby zasáhl proti hackerům, kteří z Ruska podnikají vyděračské útoky

Americký prezident Joe Biden telefonicky vyzval svého ruského protějška Vladimira Putina, aby zasáhl proti počítačovým hackerům, kteří z ruského území podnikají vyděračské kybernetické útoky. Oznámil to Bílý dům. Americké firmy a úřady byly v poslední době cílem řady útoků, které podle expertů přišly z Ruska. Zatím poslední větší incident tohoto druhu je z uplynulého víkendu.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 21:20|

Hackeři vydírali největšího světového výrobce masa. Firma se vykoupila jedenácti miliony dolarů

Největší světový producent masa JBS zaplatil jedenáct milionů dolarů (229 milionů korun) na výkupném po hackerském útoku na servery své divize ve Spojených státech. Splnit požadavek hackerů bylo v zájmu ochrany zákazníků, oznámila ve středu brazilská společnost. Útok pomocí vyděračského softwaru ransomware podle amerických úřadů přišel z Ruska.
10. 6. 2021|

USA získaly zpět většinu bitcoinů zaplacených útočníkům na Colonial Pipeline

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo získat zpět většinu výkupného v digitální měně bitcoin, které zaplatila ropná firma Colonial Pipeline hackerům po nedávném kybernetickém útoku. Ten krátkodobě vyřadil z provozu největší americký ropovod. Bitcoiny získalo zpět nové oddělení vytvořené současnou administrativou prezidenta Joea Bidena. Oddělení je zaměřeno výhradně na boj s útoky využívajícími metodu ransomware, jež v poslední době zasáhly řadu kritických odvětví po celém světě.
8. 6. 2021|

Útok na Colonial Pipeline přišel z Ruska, řekl Biden. Kreml ale neviní

Spojené státy mají podezření, že hackerský útok na společnost Colonial Pipeline byl veden z Ruska. Tamní vládu s ním ale nespojují. Ve čtvrtek to prohlásil americký prezident Joe Biden s tím, že incident dočasně zastavil provoz klíčové sítě pro přepravu ropných produktů v USA. Necelý týden po začátku výpadku se podle agentury AP na internetu šířily nejrůznější dezinformace vykreslující Bidenovu administrativu jako viníka.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 15:27|

Útok, který nechal USA na suchu. Colonial Pipeline obnovuje provoz palivové sítě

Americká společnost Colonial Pipeline začala obnovovat provoz sítě produktovodů, který minulý týden zastavil útok hackerů. Návrat k normálu nicméně potrvá několik dní, uvedla ve středu firma, která je největší svého druhu ve Spojených státech. Denně přepravuje asi 2,5 milionu barelů paliva a využívá k tomu síť potrubí o celkové délce zhruba 8850 kilometrů. Podle analytiků může trvat až dva týdny, než se dodávky vrátí na původní úroveň.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 17:30|

Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě

Americká společnost Colonial Pipeline oznámila, že po pátečním hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně.
11. 5. 2021|