TÉMA

Školní docházka

Odkladů je moc, je třeba zpřesnit kritéria, shodli se zástupci psychologů, škol a ministerstva

Odklad nástupu do první třídy je v Česku mimořádně populární. Zhruba každé páté dítě jde na základní školu s ročním odstupem. Letos by podle odhadu ministerstva školství mohlo mít odklad asi 31 tisíc šestiletých dětí. Podle resortu je to příliš mnoho. Souhlasí i řada odborníků, odklad by se měl podle mnohých z nich týkat asi jen dvou procent dětí.
12. 4. 2024|

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Ministerstvo chce omezit pozdější nástupy dětí do prvních tříd. Zvažuje i úplné zrušení odkladů

Téměř čtvrtina dětí nastupuje do základních škol později, než by měla. Ministerstvo školství připravilo návrhy, jak počty odkladů snížit. Rozeslalo je zástupcům koalice, kteří mají řešení vybrat v řádu týdnů. Může dojít i k úplnému zrušení odkladů. Přenést vše do praxe podle resortu ale potrvá roky.
6. 3. 2024|

Bek poprvé svolal konvent o vzdělávání. Chce, aby jeho návrhy prošly oponenturou

V Senátu se poprvé sešel Národní konvent o vzdělávání. Sedmdesátičlenné těleso zřídil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), označuje ho za náhradu sboru poradců. Na prvním zasedání podle něj členové konventu spíše hovořili o současné situaci ve školství, ale od příštího setkání v září chce ministr začít představovat konkrétní návrhy na změny, které jeho úřad připravuje. Od konventu očekává oponenturu, odbornou konzultaci, považuje jej ale i za způsob, jak změny představit široké veřejnosti.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 13:55|

Odklad se každoročně týká pětiny českých předškoláků. Stát se dosud neúspěšně snaží o nápravu

Více než třicet procent dětí na Jesenicku nenastoupilo v minulém školním roce do školy včas, docházku měly odloženou. Ve vysokém počtu odkladů ale není okres jedinečný, na Hodonínsku a Mostecku v řádném termínu nenastoupilo asi dvacet čtyři procent předškoláků a pozdní nástupy do škol jsou běžné napříč celou republikou. Vyplývá to z analýzy České školní inspekce nazvané České školství v mapách. Situace se navíc v čase nemění navzdory přijímaným opatřením; za poslední desetiletí odklady v průměru dosahují dvaceti procent.
2. 6. 2022|

Po tornádu zbyly také zničené školy. Tamní děti v září budou muset dojíždět jinam

Je přesně polovina letních prázdnin a děti ze dvou obcí postižených tornádem už teď vědí, že v září nebudou moct nastoupit do svých škol. Budovy v Hruškách a v Moravské Nové Vsi jsou silně poškozené a nestihnou se opravit.
1. 8. 2021|

Další žáci a studenti se začnou od 17. května vracet k běžné výuce

První stupeň základních škol přejde od 17. května na plně prezenční výuku bez rotací. Normální režim výuky bude platit také pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií v šesti krajích a v Praze, kde to epidemie koronaviru dovoluje. Po jednání vlády o tom informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO). Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni základních škol v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 19:46|