TÉMA

Ministr životního prostředí

Petr Hladík navrhne předsednictvu lidovců vyloučení Cyrila Svobody kvůli rozhovoru pro Voice of Europe

Místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík chce předsednictvu strany navrhnout vyloučení bývalého šéfa lidovců Cyrila Svobody. Hladík mu vyčítá jeho politické názory z poslední doby včetně rozhovoru pro server Voice of Europe, který je od středy na českém sankčním seznamu. Hladík to řekl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Svoboda reagoval slovy, že Hladík utíká od propadu preferencí vymýšlením pseudokauz.
7. 4. 2024Aktualizováno7. 4. 2024, 14:24|

Hladík se postavil za Jurečku v čele lidovců, Grolichovi se nelíbila komunikace předsedy

Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík se v tajném hlasování celostátního výboru minulý týden v úterý postavil za setrvání Mariana Jurečky na pozici předsedy lidovců i ministra práce a sociálních věcí. Hladík to řekl na tiskové konferenci lidovců v Brně. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich u kauzy předsedy své strany vnímá velkou chybu v komunikaci.
15. 1. 2024|

V Odře v Česku hynou ryby, oznámila polská ministryně. Hladík je s ní v kontaktu

V řece Odře na české straně hynou ryby, oznámila polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová na Twitteru. Úhyn ryb potvrdil také její český protějšek Petr Hladík (KDU-ČSL) i polský vodohospodářský podnik. Polské úřady nyní podle ministryně zkoumají situaci v obci Chalupki poté, co tam byl zaznamenán nález leklých ryb, které proud přinesl z české strany hranice. Chalupki leží přímo u hranic naproti Bohumínu, na protějším břehu Odry.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 17:05|

Životní prostředí je teď klíčovým resortem, řekl nový ministr Hladík. Fiala akcentoval ochranu vody

Již první den po nástupu do funkce obměnil nový prezident Petr Pavel vládu. Jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což bývalý prezident Miloš Zeman odmítl. Skončilo tak čtyřměsíční mezivládí, které začalo rezignací Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), po níž byl řízením resortu pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který je ale zároveň i ministrem práce a sociálních věcí. Sám Petr Hladík po uvedení do funkce hovořil o zásadních úkolech svého resortu, které budou podle něj hrát hlavní roli na přechodu k bezemisní energetice. Zmínil se také o ochraně půdy, zatímco premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňoval potřebu chránit vodu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:33|

Odmítnout jmenování Hladíka je v souladu s ústavou, je přesvědčen prezident Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl, že by porušil ústavu tím, že odmítl jmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Na svém rozhodnutí trvá, řekl Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Dodal, že o svém rozhodnutí předem zpravil premiéra Petra Fialu (ODS) a nechce se k němu vracet.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 11:07|

Jurečka jmenuje Hladíka náměstkem na ministerstvu životního prostředí

Lidovci dál podporují nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) do čela ministerstva životního prostředí. Odmítnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat ho označili v pátek v usnesení svého širšího vedení za protiústavní. Hladík se v pondělí stane na ministerstvu náměstkem, aby se zapojil do jeho řízení, řekl předseda KDU-ČSL a vicepremiér Marian Jurečka, který nyní dočasně resort vede. Věří, že po březnovém nástupu nové hlavy státu se Hladík stane ministrem. Zeman odmítá lidoveckého politika jmenovat mimo jiné kvůli kauze přidělování brněnských bytů, v jejímž rámci policie prohledala jeho kancelář, z ničeho jej ale neobvinila.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:01|

Zeman má výhrady, není prý připraven jmenovat Hladíka ministrem

Kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se ve středu setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu už dříve avizovala, že chce s nominantem vlády probrat všechny okolnosti, které provázejí jeho kandidaturu. Hladík po setkání se Zemanem na tiskové konferenci řekl, že má prezident k němu výhrady, do funkce ho tak zatím nejmenuje.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 23:10|

Zeman se v týdnu chce setkat s kandidátem na ministra Hladíkem, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem oznámil, že hlava státu se v průběhu tohoto týdne chce setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem (KDU-ČSL). Zeman podle předsedy vlády bude chtít mluvit o všech okolnostech, které Hladíkovu nominaci doprovázejí. Očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup. S přesným termínem schůzky Fiala odkázal na prezidentovu kancelář. Kancléř Vratislav Mynář později upřesnil, že schůzka se uskuteční ve středu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:27|

Fiala navrhl jmenovat Hladíka ministrem životního prostředí

Premiér Petr Fiala (ODS) poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí, sdělil ve čtvrtek večer mluvčí vlády Václav Smolka. Resort dočasně vede lidovecký předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Hladík následně uvedl, že resort má před sebou mnoho důležitých výzev.
29. 12. 2022Aktualizováno29. 12. 2022, 20:55|

Fiala požádá Jurečku, aby funkci ministra životního prostředí vykonával do konce roku

Premiér Petr Fiala (ODS) požádá Mariana Jurečku (KDU-ČSL), aby funkci ministra životního prostředí vykonával až do konce roku. Pokud nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude poté připraven navrhnout do funkce lidoveckého ministerského kandidáta Petra Hladíka. Premiér to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Uvedl také, že platí závazek, že celková daňová zátěž nesmí vzrůst a odmítl snižování hranice zastropování energií.
27. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 07:22|

Fiala s návrhem na jmenování Hladíka ještě počká. Chce, aby se naplno věnoval ministerstvu, ne vysvětlování kauzy

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. O Hladíkovi hovořili oba politici při Fialově návštěvě u prezidenta v Lánech. Věnovali se však i dalším aktuálním politickým tématům. Předseda vlády přijel do Lán z jednání premiérů Visegrádské skupiny v Košicích, s jeho výsledky proto mohl hlavu státu seznámit. Mluvili také o chystaném otevření běloruské opoziční kanceláře v Praze.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 22:26|

Lidovci podpořili nominaci Hladíka na ministra životního prostředí

Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil nominaci místopředsedy strany Petra Hladíka na ministra životního prostředí. Má nahradit Annu Hubáčkovou (za KDU-ČSL), která končí ze zdravotních důvodů ke konci října. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. V mezičase chce vést ministerstvo životního prostředí Jurečka, o což premiér Petr Fiala (ODS) požádá prezidenta Miloše Zemana.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:08|

Jurečka kvůli razii v Brně požádal o zrušení schůzky Hladíka se Zemanem. O nominantovi bude jednat vedení strany

Kandidát na funkci ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v souvislosti s úterní razií na brněnském magistrátu uvedl, že na své kandidatuře nelpí, sám si uvědomuje vážnost situace. Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka už prohlásil, že pokládá za důležité, aby KDU-ČSL zastupoval ve vládě člověk, který nebude zatížen žádnou pochybností či mediální kauzou. Kandidaturu ve čtvrtek probere i širší vedení KDU-ČSL.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 19:21|

Hubáčková rezignuje na funkci ministryně, nahradit by ji měl Hladík

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se rozhodla ze zdravotních důvodů rezignovat na vládní funkci. Do čela resortu životního prostředí navrhli lidovci jmenovat svého místopředsedu Petra Hladíka, o němž se jako o kandidátovi na post mluvilo už minulý rok.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 22:48|

Naše příroda se bude z války vzpamatovávat desítky let, upozornil ukrajinský ministr

Ukrajina analyzuje škody a připravuje plán obnovy životního prostředí, který začne realizovat po válce. Bude ale trvat desítky let, než se ukrajinská příroda po ruské invazi vrátí do své původní podoby. Novinářům to před středečním zasedáním ministrů životního prostředí členských zemí EU v Praze řekl ukrajinský ministr Ruslan Strilec.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 18:11|

Budovy, auta, povolenky. České předsednictví chce dotáhnout domluvu o snížení emisí

České předsednictví se ujímá debaty o klimatické politice Evropské unie. Už tento týden se v Praze potkají ministři životního prostředí z unijních zemí. V příštím půlroce se debaty zaměří i na auta se spalovacími motory nebo reformu systému emisních povolenek.
11. 7. 2022|

30 let zpět: Královská návštěva končí

Návštěvou severních Čech skončila oficiální návštěva prince Charlese v Československu. Zde se princ v doprovodu federálního a českého ministra životního prostředí seznámil s místními ekologickými problémy a podpořil vznik mezinárodního ekologického centra na zámku v Jezeří.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
10. 5. 2021|