TÉMA

Princ Charles

Smutek se míchá s očekáváním budoucnosti, popsal britský velvyslanec Archer

Zesnulá britská panovnice po druhé světové válce spojila Velkou Británii i přes rozdílnost jednotlivých regionů. Zármutek nad jejím úmrtím je tak teď cítit jak v Anglii, tak ve Skotsku, Walesu i Severním Irsku, popsal britský velvyslanec v České republice Nick Archer. Také král Karel III. podle něj půjde ve stopách své matky. Je zkušený a moudrý, ale zároveň lidský, popsal v pořadu Události, komentáře diplomat, který s nastupujícím panovníkem řadu let spolupracoval.
14. 9. 2022|

Karel III. navštívil jako princ Charles v minulosti nejen Prahu a Brno, vyrazil i na venkov

Princ Charles, který se ve čtvrtek po úmrtí své matky Alžběty II. stal novým britským králem, v minulosti třikrát navštívil Česko a dvakrát i Československo. V souladu se svými zájmy se tu věnoval zakládání památkového fondu na ochranu pražských památek, třikrát přicestoval i do Brna a zavítal i do ekologické vesnice Hostětín na Moravě nebo na zámek Jezeří v Severočeském kraji.
11. 9. 2022|

Z korunního prince Charlese se stal král Karel III.

Alžbětinská éra skončila. Po smrti královny Alžběty II. se novým panovníkem Spojeného království a dalších 15 nezávislých států sdružených ve Společenství národů stal její syn Charles, který si zvolil panovnické jméno Karel III. Na trůn usedl po rekordně dlouhé době strávené v roli následníka trůnu, prince z Walesu. Úkolu, na který se připravoval celý život, se ujímá v 73 letech.
8. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 08:08|

Karel III. udělí Williamovi titul prince z Walesu. Jaká pravidla má britské nástupnictví?

S úmrtím královny Alžběty II. se panovníkem automaticky stal její syn, dříve princ Charles, dnes už král Karel III. Jeho dosavadní místo přebere králův prvorozený syn William. Ve svém prvním projevu Karell III. oznámil, že Williamovi udělí titul prince z Walesu. Automaticky jej následník trůnu nezískává. Linie nástupnictví se posunula kupředu poprvé po více než sedmdesáti letech a za tu dobu doznal změn i systém následnictví.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 19:47|

Z nenáviděné milenky královnou chotí. Camilla měla těžkou roli, Brity si ale získala

S nástupem svého manžela Karla III. na trůn se Camilla stává královnou manželkou. Právě otázka jejího titulu byla ve Spojeném království řadu let předmětem diskusí. Jindy samozřejmá věc – tedy že králova choť bude královnou – byla v případě rozvedené Camilly zamotanější.
9. 9. 2022|

„God Save the King“ a další inovace. Co smrt panovnice změní v britské každodennosti?

Po úmrtí královny Alžběty II., která své zemi vládla rekordních sedmdesát let, se bude muset ve Velké Británii hodně věcí změnit – od bankovek až po státní hymnu. Některé se uskuteční ihned, jiné potrvají roky. Smrt panovnice představuje pro Brity tíživý, ale i převratný moment. Podle ostrovních médií dosáhnou náklady na pohřeb a následnou korunovaci odhadem šesti miliard liber. Bude to však jen zlomek peněz, které bude muset země vynaložit na další inovace.
9. 9. 2022|

Alžběta II. byla pracovitá královna, nechyběl jí ani smysl pro humor, vzpomíná Forejt

Alžběta II. byla nenápadnou panovníci, která svou práci vykonávala poctivě. Dokázala si politiky okolo sebe získat svou osobností, šarmem, ale i vtipem, zavzpomínal v Devadesátce ČT24 odborník na protokol a expert na královské rodiny Jindřich Forejt.  Přiznal, je pro něj nezvyk mluvit o britské panovnici v minulém čase, zároveň vyzdvihl, že odešla i královna Kanady, Austrálie, Nového Zélandu; jejích poddaných je tedy mnohem více než jen na Britských ostrovech.
9. 9. 2022|

Zdravotní stav Alžběty II. se zhoršil. Do Balmoralu za ní přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí a v jakém počtu se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny, která letos oslavila sedmdesáté výročí nástupu na trůn.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 19:29|

„Naplňovala představu, která se k monarchii váže.“ Princezna Diana zemřela před 25 lety

Od tragické smrti lady Diany ve středu uplynulo pětadvacet let. Britská princezna, která podle odborníka na královské rodiny Jindřicha Forejta naplnila představy veřejnosti o monarchii, zahynula v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži. Vyšetřování probíhalo dlouhých jedenáct let a během této doby se vyrojila řada konspiračních teorií, což byla podle Forejta zejména reakce veřejnosti na prvotní šok.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 23:05|

První deportační let z Británie do Rwandy po verdiktu evropského soudu neodletěl

Let, jímž chtěla Británie deportovat do Rwandy první migranty, kteří přišli do Spojeného království nelegálně, byl zrušen. Stalo se tak poté, co se běženců zastal Evropský soud pro lidská práva. „Poslední letenky byly zrušeny. Do Rwandy nikdo neodcestuje,“ napsala na Twitteru charitativní organizace Care4Calais, která za práva migrantů bojuje.
14. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 00:19|

Alžběta II. procestovala svět. Na některých ceremoniích v rámci oslav ale chyběla

Britové pokračují v oslavách sedmdesáti let Alžběty II. na trůnu. Pětaosmdesát procent z nich se narodilo za její éry. Podle průzkumů více než čtyři pětiny Britů nejstarší panovnici v ostrovních dějinách chválí za její práci. Ovšem počet Britů, kteří chtějí zachovat konstituční monarchii, za posledních deset let klesl. Většina populace zřízení ale nadále podporuje. Tvář královny zná celý svět. I proto, že velkou část nejen bývalých britských držav navštívila.
4. 6. 2022|

Alžběta II. je populární stejně jako monarchie. Lidé oceňují kontinuitu, uvedl britský velvyslanec

Je nejdéle žijícím a také vládnoucím britským panovníkem v dějinách. Alžběta II. je už 70 let na trůnu Spojeného království, během nichž uvedla do úřadu už čtrnáct britských ministerských předsedů. Její platinové jubileum oslavují miliony Britů. Kde se bere královnina popularita i ve třetí dekádě 21. století?
4. 6. 2022|

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

Královnu Alžbětu II. trápí zdravotní problémy. Novou schůzi britského parlamentu místo ní zahájil princ Charles

Britská královna Alžběta II. v úterý kvůli zdravotním problémům nezahájila nové zasedací období parlamentu, ceremonie se nezúčastnila poprvé od roku 1963. Šestadevadesátiletá panovnice má problémy s pohyblivostí. Při tradičním vystoupení před oběma komorami Westminsteru ji zastoupil její syn princ Charles, který přednesl legislativní program vlády.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 16:41|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

Malá obec na Uherskohradišťsku se dala na ekologickou cestu. Dnes lidé platí za teplo polovinu

Hostětín na Uherskohradišťsku je obcí, které se současná energetická krize dotkla mnohem méně než jiných měst a vesnic v zemi. Teplo do domovů tam totiž dodává ekologická výtopna na dřevní štěpku. Místní díky tomu platí za teplo až o polovinu méně, než je běžné. V obci navíc není vidět žádný kouřící komín, což má příznivý vliv i na životní prostředí.
20. 2. 2022|

Scotland Yard je ve dvojím ohni. Vyšetřuje na nejvyšších místech a čeká, kdo ho povede

Do jeho nevítané pozornosti se nedávno dostal i princ Charles či premiér Boris Johnson. Scotland Yard se tak nyní zabývá případy, které mohou ovlivnit vztah občanů k monarchii či způsobit pád ministerského předsedy. Zároveň však jeho samotné vedení prochází vážnou krizí, jež může výrazně zformovat budoucnost londýnské policie.
18. 2. 2022|

30 let zpět: „Je třeba cosi udělat pro vědomí evropské duchovní identity,“ měl jasno prezident Havel

Prezident Václav Havel divákům Deníku ČST přibližuje obsah projevu, který přednesl na závěrečném zasedání Světového ekonomického fóra v Davosu. Hovoří mimo jiné o „paradoxu pyšného novověkého člověka, který dobývá vše, ale zároveň nenahlíží slepou uličku, do níž se svým dobyvačným vztahem ke světu dostává“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 2. 2022|

Britská královna ze zdravotních důvodů zrušila účast na ceremonii k uctění padlých vojáků

Britská královna Alžběta II. se ze zdravotních důvodů nezúčastní tradiční ceremonie k uctění vojáků padlých ve světových válkách. Oznámil to Buckinghamský palác, podle něhož má panovnice problémy se zády. Listopadová vzpomínka na padlé britské vojáky patří k nejdůležitějším událostem v kalendáři královny a členů královské rodiny.
14. 11. 2021|

Britský velvyslanec Archer: Důvodem vysokých cen energií není zelená transformace

První návrh dohody klimatického summitu v Glasgow je na světě. Státy vyzývá, aby už od příštího roku začaly naplňovat plány vedoucí ke zpomalení oteplování planety. Text poprvé vybízí k ukončení spalování uhlí a financování fosilních paliv, do poloviny století k uhlíkové neutralitě. Podle expertů je ale návrh příliš vágní a dohoda v takové podobě k omezení oteplování na 1,5 stupně od průmyslové revoluce nepovede. Britský velvyslanec Nick Archer v Událostech, komentářích řekl, že zelená transformace není důvodem vysokých cen energií.
11. 11. 2021|

Rozhovor s Dianou získala BBC pomocí podvodů a lží. Současné vedení se omlouvá

Nad britskou veřejnoprávní institucí BBC se vznáší temný mrak. Nezávislé vyšetřování zjistilo, že explozivní rozhovor z roku 1995 s princeznou Dianou získal novinář Martin Bashir pomocí podvodů a lží. Tehdejší postup korporace, která podezření odsunula bokem, odsoudili oba synové zesnulé princezny. Její bratr se domnívá, že lži novináře přispěly k Dianině smrti.
21. 5. 2021|

30 let zpět: Královská návštěva končí

Návštěvou severních Čech skončila oficiální návštěva prince Charlese v Československu. Zde se princ v doprovodu federálního a českého ministra životního prostředí seznámil s místními ekologickými problémy a podpořil vznik mezinárodního ekologického centra na zámku v Jezeří.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
10. 5. 2021|

30 let zpět: Druhý den návštěvy britského královského páru v Československu

Bohatý denní itinerář zahrnoval návštěvu princezny Diany v internátní škole v Radlicích, projev prince Charlese na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 5. 2021|

30 let zpět: Další milník v česko-britských vztazích

Osm měsíců po ministerské předsedkyni Margaret Thatcherové přicestovali na návštěvu Československa také první členové britské královské rodiny: prezident Václav Havel na Pražském hradě přivítal následníka trůnu prince Charlese s manželkou, princeznou Dianou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 5. 2021|