TÉMA

Bytový fond

Policisté obvinili šest lidí kvůli korupci související s obecními byty v Brně

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Informoval o tom mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
19. 4. 2024|

Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře

Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.
6. 1. 2023|

Radnice se potýkají se stárnoucími městskými byty. Někde je prodávají, jinde investují do oprav

Více měst po republice teď přistupuje k privatizaci bytů. Ve většině případů je k tomu vede pragmatismus, zastarávající bytové fondy totiž chátrají a na rekonstrukce by radnice musely vydat i stamiliony korun. Opravy tak už chtějí nechat na soukromých majitelích. Opačný přístup ale zvolila radnice Bystřice nad Pernštejnem, do oprav bytů se tam pustilo město.
11. 6. 2021|

Politici napříč spektrem se shodují na potřebě dostupného bydlení, prosadili by ho družstevní výstavbou nebo dotacemi obcím

Na vlastní byt si lidé v Česku vydělávají nejdéle v Evropě, navíc ceny bytů a domů po epidemii koronaviru ještě poskočily. Politici se shodují na potřebě dostupného bydlení. Prosadili by ho větší družstevní výstavbou nebo rozšířením bytových fondů obcí. O regionálním rozvoji a také dopravě debatovali zástupci devíti politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně ve speciálu Událostí, komentářů, sešli se v historické tramvajové vozovně v pražských Střešovicích. Debatu moderovala Jana Peroutková.
7. 5. 2021|