TÉMA

Bioplynová stanice

Čisté energie pro elektrodopravu má Česko dostatek. Nové zdroje je ale třeba dál hledat, tvrdí komora

Slunce, voda nebo vítr by už v Česku v současnosti pokryly spotřebu jeden a půl milionu elektromobilů. Tedy víc než dvojnásobného počtu, než s jakým počítá stát v nejoptimističtějším scénáři pro rok 2030. Podle Komory obnovitelných zdrojů energie (OZE) bude Česko v takzvané čisté mobilitě soběstačné. Další fotovoltaiky by přitom mohly přibývat třeba na střechách benzinek a energii mohou dodávat ve větším i bioplynové stanice.
1. 12. 2021|

Praha bude sbírat gastroodpad ze školních jídelen. Chce tak zvýšit podíl tříděného odpadu

Osmadvacet pražských škol se zapojilo do sběru kuchyňských zbytků ze školních jídelen. Od nového projektu si Praha slibuje navýšení objemu tříděného odpadu. Množství, které musí obce vytřídit, je od začátku roku 2021 stanoveno v novém zákoně o odpadech. ČT to řekl pražský náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN). Oslovené školy si službu doposud zajišťovaly samy.
3. 10. 2021|

Výbuch bioplynové stanice v Dětřichově způsobil výboj statické elektřiny, uvedli hasiči

Úterní výbuch a požár v bioplynové stanici v Dětřichově u Moravské Třebové na Svitavsku podle vyšetřovatelů nejspíš způsobil výboj statické elektřiny. Inicioval výbušnou směs, uvedli hasiči na svých webových stránkách. Škoda není stále přesně stanovená, pohybuje se od jednoho do dvou milionů korun. Při výbuchu se zranili tři lidé.
6. 5. 2021|