TÉMA

Marek Šimandl

Celníci odhalili gang výrobců cigaret, na dani neodvedli přes 111 milionů korun

Čeští celníci zadrželi v květnu třináct osob kvůli nelegální výrobě cigaret. Způsobili daňový únik na spotřební dani přes 111 milionů korun. Zásah byl součástí společného postupu českých, polských a slovenských celníků proti výrobcům nelegálních tabákových výrobků.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 12:49|

Fiala ocenil informace od ÚZSI, vláda chystá pro rozvědku vlastní zákon

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) poskytuje vládě velmi důležité informace, řekl při páteční návštěvě sídla rozvědky premiér Petr Fiala (ODS). Po schůzce s ředitelem rozvědky Vladimírem Posoldou ocenil, jak se mu podařilo tajnou službu od říjnového nástupu stabilizovat. Kabinet pracuje na zvláštním předpisu, podle kterého by se úřad v budoucnu řídil. Nyní na rozdíl od zbývajících tajných služeb vlastní zákon nemá.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 12:01|

Civilní rozvědku povede Posolda, souhlasila vláda

Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od čtvrtka stane dlouholetý zpravodajec a bývalý náměstek rozvědky pro operativní činnost Vladimír Posolda. Po středečním souhlasu vlády, který vyžaduje zákon, ho jmenuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Post ředitele rozvědky není obsazený od 1. září, kdy rezignoval po necelých dvou měsících ve funkci Petr Mlejnek. Ve středečním Interview ČT24 bude o změně ve vedení rozvědky debatovat náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 23:09|

Šimandl po odchodu z rozvědky nastoupí do čela Generálního ředitelství cel

Generální ředitelství cel povede Marek Šimandl. Končící ředitel civilní rozvědky nastoupí do nové funkce 8. července, oznámilo ministerstvo financí. Celníci jsou nyní bez generálního ředitele, ke konci května rezignoval Milan Poulíček. Dočasně byl vedením generálního ředitelství pověřen Pavel Kotraba coby první ředitelův zástupce.
3. 6. 2022|

Civilní rozvědku bude řídit Petr Mlejnek, Vojenskou policii Otakar Foltýn

Novým ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od 8. července stane bývalý analytik Vojenského zpravodajství Petr Mlejnek. O den dříve skončí ve funkci šéfa rozvědky Marek Šimandl, který odchází na vlastní žádost. Novým náčelníkem Vojenské policie se od 1. července stane Otakar Foltýn z kanceláře náčelníka generálního štábu.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 18:59|

Hamáček zprostil ve vrbětické kauze mlčenlivosti šéfa rozvědky i policie

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v souvislosti s vrbětickou kauzou zprostil mlčenlivosti šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla a policejního prezidenta Jana Švejdara. Uvedl to ve čtvrtek ve sněmovně. Po vypršení lhůty pro reakci na předžalobní výzvu se chystá podat žalobu na server Seznam Zprávy kvůli reportáži, že na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V.
3. 6. 2021|

Poslanci projednali Hamáčkovu cestu. Vláda má podle nich zajistit prověření úniku informací

Vláda by měla uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice, usnesla se sněmovna. Poslanci o okolnostech zrušené cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy jednali v utajeném režimu a bez přítomnosti kamer, stenozáznamu a například i bez mobilních telefonů. Z jednání se omluvili dva z pozvaných hostů – nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 21:16|

Článek je plný lží a spekulací, uvedl Hamáček k informacím médií o jeho cestě do Moskvy

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odmítl informace serveru Seznam Zprávy, že chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:36|