TÉMA

Biologické centrum Akademie věd ČR

Teplý víkend zvýší aktivitu klíšťat. Pozor si musí dát i lidé ve městech

S rostoucími teplotami se o víkendu zvýší aktivita klíšťat. Ta se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyšplhá na 3. stupeň, který představuje střední riziko napadení. Obezřetní by měli být lidé v lesích, ale i městských parcích. Nejčastěji se lidé nakazí bakteriemi lymeské borreliózy. Ta se od začátku roku podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdila ve více než třech stovkách případů.
5. 4. 2024|

Na jihu Evropy se přemnožili sumci. Na pomoc přicházejí čeští vědci

Vědci z českobudějovického Biologického centra Akademie věd se stali členy mezinárodního projektu, který má snížit výskyt sumců v jihoevropských jezerech. Cílem je najít nejvhodnější způsob, pomocí něhož by odlovili někde až 90 procent populace tohoto dravce. Sumec velký je v jihoevropských jezerech a nádržích nepůvodním druhem, který likviduje jiné ryby, včetně těch nejvzácnějších.
18. 11. 2022|

168 hodin: Uprchly před válkou, nyní pracují pro českou vědu

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů špičkové kapacity z různých oborů. Například na Masarykovu univerzitu nastoupilo v pátek čtrnáct vysoce kvalifikovaných Ukrajinců. Po jejich schopnostech a znalostech je v tuzemsku poptávka. Štáb 168 hodin natočil šest expertek a vědkyň, které v Česku po útěku ihned sehnaly práci v oboru. Nadřízení si je pochvalují.
4. 4. 2022|

Test potvrdil nákazu variantou omikron u ženy z Liberce

Žena z Liberce, která se vrátila z jižní Afriky s nákazou koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu v pondělí oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ této varianty v republice. Hygienici pro lidi, kteří s ní byli v rizikovém kontaktu, zajišťují mobilní odběrové týmy. O potvrzení nákazy byly informovány evropské varovné systémy.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 13:53|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Ve čtvrtek se objevilo 163 případů covidu. Podle zdravotnického ústavu zřejmě mizí komunitní šíření

Ve čtvrtek přibylo v Česku o čtrnáct procent méně nakažených covidem než před týdnem, konkrétně 163. Ubylo také hospitalizovaných, těch je v nemocnicích 107, nejméně od začátku srpna 2020. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) epidemie natolik slábne, že v některých dnech nepřibývají nové případy a zřejmě mizí i komunitní šíření, tedy situace, kdy lidé nevědí, od koho a kde se nakazili.
18. 6. 2021Aktualizováno18. 6. 2021, 23:13|

Očkovaní lidé nebudou po návratu z červených a oranžových zemí potřebovat test. Otevírají se nová vakcinační centra

Nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od 6. září ukázaly testy v neděli. Pozitivní výsledek mělo 504 lidí. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o tři stovky méně. V nemocnicích je nejméně pacientů s covidem-19 od 11. října. Reprodukční číslo naopak po víkendu stouplo nad 0,89. Od úterý se lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 19:53|