TÉMA

Přírodní park

V sídle bohyně ohně Pele vře opět láva. Vědci upozorňují na zvýšenou aktivitu havajského vulkánu

Sopka Kilauea, místními obyvateli označovaná sídlo bohyně ohně Pele, je jedna z nejaktivnějších sopek havajského soustroví. Od loňského roku vulkán nevykazoval výraznější aktivitu, na konci minulého týdne ale došlo k masivnější erupci a vědci upozornili, že nemusí jít o ojedinělou událost. Vychrlená láva sice obyvatele v obydlených oblastech přímo neohrozila, ale úřady je varovaly před možným vystavením oxidu siřičitému a dalším vulkanickým plynům, které mohou dráždit dýchací systém. Během poslední erupce láva natekla do vodou naplněného jezera, které se horkem vypařilo a na stejném místě vzniklo nové lávové jezero.
4. 10. 2021|

Austrálie staví první přírodní rezervaci pro ptakopysky na světě

Australští ochránci přírody představili plány na vybudování prvního útočiště pro ptakopysky na světě. Cílem projektu je podpoření chovu a udržení populace. Rezervace by měla být vybudována do roku 2022. Dle vědců savec s „kachním zobákem“ čelí vyhynutí v důsledku změn klimatu. Ptakopysk je malý noční savec, který se vyskytuje endemicky pouze ve východní části Austrálie a v Tasmánii. Přípravy otevření přírodního parku urychlil požář buše v roce 2019, při kterém zemřelo přes tři miliardy kusů zvěře. Výzkumný tým Univerzity Nového Jižního Walesu v současné době zkoumá ptakopysky v oblasti města Bobin, které je výchozím bodem pro zbudování rezervace.
6. 5. 2021|

Není to procházka pro každého. Portugalci otevřeli nejdelší visutý most pro chodce na světě

V klidné krajině, ukrytý mezi horami, visí nad řekou Paiva největší visutý most světa pro pěší. Architektonická perlička byla otevřena ve čtvrtek, kdy se po ní prošli první odvážlivci. Most je zavěšen na ocelových lanech ve výšce 175 metrů nad řekou a skrze lávku je vidět dolů. Délka mostu je 516 metrů. Oblast posetá skalami je součástí geoparku Arouca, který je od roku 2012 na seznamu UNESCO. Místní doufají, že atrakce za 2,3 milionu eur pomůže oživit zdejší region.
4. 5. 2021|