TÉMA

Chodci

Léta zavřený podchod u budějovického nádraží nejspíš zanikne. Zabetonování je levnější než oprava

Podchod pod Nádražní ulicí v Českých Budějovicích nejspíše zanikne. Radnice uvažuje, co s dlouhodobě uzavřenými podzemními prostorami učiní. Původnímu účelu zřejmě už sloužit nebudou. V úvahu sice připadá i jejich využití například k úschově kol, spíše ale dojde k jejich zalití betonem.
29. 9. 2023|

Z Karlína do Holešovic přes Štvanici. Praha má novou lávku pro pěší a cyklisty

Lidé v Praze si mohou od pátku zkrátit cestu z Holešovic do Karlína po tři sta metrů dlouhé lávce, která je propojuje přes ostrov Štvanice. Přemostění, jehož stavba začala loni v lednu, v pátek slavnostně otevřeli představitelé magistrátu, Prahy 7 a 8 a spoluautoři Petr Tej a Marek Blank. Lávka slouží pro pěší a cyklisty a její stavba vyšla asi na 352 milionů korun. Jedná se v metropoli o dvacáté přemostění Vltavy v celé její šíři. Rekonstruovat bude město rovněž ostrov, na kterém vznikne městský park a budou zpřístupněny břehy.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:45|

Startuje kampaň Pěšky do školy. Do letošního ročníku se zapojí třikrát víc dětí než loni

V pátek začíná šestý ročník kampaně Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se tam nevozí autem. Parkující a popojíždějící vozy před školou totiž ohrožují chodce, znečišťují ovzduší a děti v nich se méně hýbou. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi sedmdesát tisíc žáků. Akce bude součástí Evropského týdne mobility, který nabídne rovněž třeba projekty Zažít město jinak či Mezinárodní den bez aut podporující komunitní soužití a ekologii.
16. 9. 2022|

Elektromobily bez varovného systému jsou riziko pro nevidomé, neslyšící i nepozorné chodce

Elektromobily se zabudovaným akustickým varovným systémem, které jsou v provozu bezpečnější pro chodce, jsou na trhu už rok. Vozů bez tohoto systému se ale v Česku stále pohybuje kolem pěti tisíc. Někteří účastníci provozu jsou tak pořád v ohrožení, kromě nedoslýchavých a nevidomých jde i o děti nebo starší osoby.
22. 8. 2022|

Policisté obsadí hlavní tahy, o vybraných prázdninových dnech se více zaměří na rychlost

Policisté o letních prázdninách zvýší dohled nad silničním provozem zvláště na hlavních dopravních tazích v zemi. Policejní hlídky vyjedou na silnice během čtvrtka a ve vyšším počtu tam budou rovněž o prvním prázdninovém víkendu. Policisté se také ve vybrané dny v červenci a v srpnu zaměří na kontrolu dodržování rychlosti a na nákladní a autobusovou dopravu. Oznámili to náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
30. 6. 2022|

Řidiči v Polsku můžou od Nového roku dostat pokutu až 162 tisíc korun

Polští policisté budou moci od 1. ledna vyměřit na místě řidiči pokutu až šest tisíc zlotých (asi necelých třiatřicet tisíc korun), a to za kumulované prohřešky proti pravidlům. V nejhorších případech bude moci soud vyměřit pokutu až 30 tisíc zlotých (zhruba 162 tisíc Kč), tedy šestkrát více než dosud. Na změnu upozorňuje polský list Gazeta Wyborcza. Pokuty budou platit i chodci.
31. 12. 2021|

V části Prahy bude dál platit regulace vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost provozovatelů

V části Prahy bude nadále platit omezení elektrických vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost Asociace Segway ČR, která bojovala proti omezení. Soud nezjistil porušení základních práv stěžovatele. Spolu se zamítnutím stížnosti soud odmítl návrh na zrušení části zákona o provozu na pozemních komunikacích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 15:46|

V Českých Budějovicích se uzavře podchod u nádraží, na vině je nepořádek i technický stav

České Budějovice nejpozději v pátek uzavřou důležitý podchod pod silnicí u vlakového nádraží. Podzemí je ve špatném technickém stavu a zatéká do něj, lidem ale vadí zejména jeho znečištění a bojí se také o svou bezpečnost.
5. 10. 2021|

Není to procházka pro každého. Portugalci otevřeli nejdelší visutý most pro chodce na světě

V klidné krajině, ukrytý mezi horami, visí nad řekou Paiva největší visutý most světa pro pěší. Architektonická perlička byla otevřena ve čtvrtek, kdy se po ní prošli první odvážlivci. Most je zavěšen na ocelových lanech ve výšce 175 metrů nad řekou a skrze lávku je vidět dolů. Délka mostu je 516 metrů. Oblast posetá skalami je součástí geoparku Arouca, který je od roku 2012 na seznamu UNESCO. Místní doufají, že atrakce za 2,3 milionu eur pomůže oživit zdejší region.
4. 5. 2021|