TÉMA

Martin Hilský

Jak vzniká nenávist, čím se přikrmuje a jak se jí zbavit? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Žijeme v nenávistné době, nebo jen známe dokonalejší způsoby, jak nenávist šířit? Odpověď nejen na tyto otázky hledali spolu s moderátorem hosté Fokusu Václava Moravce, tentokrát na téma nenávist. Pozvání přijali překladatel Martin Hilský, bývalá politička Magda Vášáryová, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, profesor lékařské psychologie Radek Ptáček, teolog a filozof Tomáš Halík a atletka Zuzana Hejnová.
23. 1. 2024|

Dobrý panovník má sloužit lidem, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Jak se pozná moudrý vládce a proč jich není mnoho? Odpovědi na tyto otázky hledali hosté Fokusu Václava Moravce.  Pozvání přijali překladatel Martin Hilský, historik Martin Wihoda, spisovatelka Radka Denemarková, virolog Libor Grubhoffer, historička a politoložka Adéla Gjuričová a také ústavní právník Jan Kysela.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:45|

Rašilov, Polívka, Olšovský či Sibera jsou laureáty Thálie 2022

V Národním divadle v Praze si umělci a umělkyně činohry, opery, muzikálu a tance převzali ceny Thálie. Ocenění, které nese jméno jedné z Múz, zhodnotilo vzhledem k pandemické přestávce divadelní výkony za dvě sezony. Více než jedna Thálie míří do Divadla F. X. Šaldy v Liberci a Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Svou první Thálii obdržel mimo jiné činoherec Saša Rašilov, už druhou si převzali muzikáloví herci Hana Fialová a Lumír Olšovský. Čestné ceny patří Františku Němcovi, Martinu Hilskému, Galle Macků či Boleslavu Polívkovi. Devětadvacáté ceny Thálie, udělované Hereckou asociací, se předávaly v přímém přenosu České televize.
8. 10. 2022|

Magnesia Litera: Knihu roku 2020 napsal Martin Hilský. Vrátil se v ní do Shakespearovy Anglie

Knihu roku 2020 napsal uznávaný anglista a „shakespearolog“ Martin Hilský. Titul napříč nominacemi v cenách Magnesia Litera získal za monografii Shakespearova Anglie. Nominována byla v kategorii za naučnou literaturu, v ní ale zvítězil pohled do zvířecí říše Desatero smyslů. Magnesia Litera upozornila také na nejlepší loňské tituly z prózy, poezie, literatury pro děti a mládež i publicistiky. Ocenila i debut, překlad a nakladatelský čin roku.
31. 5. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 21:17|

Angličané to vždycky chtějí po svém, říká Shakespearův překladatel Martin Hilský

Profesor anglické literatury, překladatel a spisovatel Martin Hilský přeložil celé dílo slavného anglického dramatika. Přesto tvrdí, že angličtina je do češtiny nepřeložitelná, protože jinak zní a jinak přemýšlí. Za víc než sedmisetstránkovou knihu Shakespearova Anglie: Portrét doby teď může dostat Magnesii Literu. V rozhovoru pro Interview ČT24 mluví o překládání i neznámých sonetech.
3. 5. 2021|