TÉMA

Střelecký ostrov

„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride

V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 20:35|

Lampiony na Vltavě připomněly mladé oběti ruské agrese

Na středoškolské a vysokoškolské studenty z Ukrajiny, kteří zemřeli v důsledku ruské agrese, vzpomněli v pondělí večer jejich vrstevníci v Praze – čeští studenti i mladí Ukrajinci, kteří do Prahy kvůli ruské válce odešli. Pietní akci uspořádala organizace Člověk v tísni v rámci vzdělávacího programu Jeden svět na školách v předvečer Dne památky obětí komunistického režimu.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 08:33|

Veřejnosti se otevřel Hrzánský palác, první máj doprovázejí demonstrace v Česku i ve světě

Česko si připomíná 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, organizují se majálesy, stavění máje, průvody a další akce. Návštěvníky například mimořádně přivítal Hrzánský palác v Praze, náhradní sídlo vlády, kde krátce žil i Tomáš Garrigue Masaryk.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:19|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Startuje festival Prague Pride, duhový průvod se kvůli epidemii opět neuskuteční

Vyvěšením duhové vlajky na pražské Nové radnici vedení města a organizátoři akce zahájili festival Prague Pride. Ten má za cíl mimo jiné přiblížit život leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT+). Jedenáctý ročník přehlídky nabídne 135 kulturních, zábavních a vzdělávacích akcí se společným tématem coming out. Tradiční průvod Prahou se kvůli covidu-19 letos nekoná.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 12:26|

V Praze, Brně i na trojmezí se konaly prvomájové akce. Zaznívala kritika vládního postupu v epidemii

Tradiční prvomájové shromáždění i protesty, které probíhaly na několika místech v Česku, se obešly bez konfliků. Na jejich bezpečnost dohlížely v terénu stovky policistů. Klíčovým tématem letošních akcí se stal covid a kritika vládního postupu boje s epidemií. Řadu tradičních akcí politických stran organizátoři kvůli restrikcím předem zrušili.
1. 5. 2021Aktualizováno1. 5. 2021, 18:00|