TÉMA

Didier Reynders

Michel jde do evropských voleb. Když uspěje, rezignuje na post šéfa Evropské rady

Předseda Evropské rady Charles Michel se v červnu zúčastní voleb do Evropského parlamentu, a pokud v nich uspěje, rezignuje v polovině července na svůj post. Michel to řekl v rozhovoru s belgickým deníkem De Standaard. Portál Politico v návaznosti na toto oznámení napsal, že případný odchod Michela z vrcholné unijní funkce vzbuzuje obavy ohledně toho, jaký vliv by mohl na chod Evropské unie získat maďarský premiér Viktor Orbán.
7. 1. 2024|

Ochrana před energetickou nejistotou musí být rychlá, řekl Síkela na setkání unijních ministrů

Ochrana spotřebitelů před nejistotou na energetických trzích musí být podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) rychlá a účinná. Na pátečním neformálním jednání v Praze v rámci českého předsednictví v Radě Evropské unie se na tom podle něj shodli unijní ministři odpovědní za ochranu spotřebitele. Eurokomisař Didier Reynders na tiskové konferenci doplnil, že v případě ochrany spotřebitele Evropská komise usiluje o to, aby byla legislativa lépe zakotvena a rychleji se schvalovala.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 17:18|

Policisté k válečným zločinům na Ukrajině vyslechli desítky svědků, pomoci má i nový formulář

Česko pokračuje ve vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové vyslechla desítky svědků. Policie také zpřístupnila speciální on-line dotazník pro svědky i oběti válečných zločinů. Formulář je k dispozici ve čtyřech jazycích.
9. 8. 2022|

Pro vyšetření válečných zločinů na Ukrajině využije EU stávající soudy

Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders apeloval na země Evropské unie, aby otevřely svá vyšetřování zločinů na Ukrajině spáchaných v souvislosti s ruskou agresí. Podle českého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nebude možné zřídit speciální tribunál bez souhlasu dalších světových velmocí. Na setkání unijních ministrů spravedlnosti v Praze byly hlavním tématem právě dopady války na Ukrajině.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 17:42|

Ruští oligarchové nepřicházejí jen o jachty. Chybí jim západní trh

Ruským oligarchům přibývají potíže. Západním zemím se daří efektivněji zabavovat a mrazit jejich majetek, i když ho řada z nich ukrývá mimo dosah amerických nebo unijních úřadů. Sankce se projevují i v příjmech ruských průmyslových impérií, přestože Moskva tvrdí, že odbytiště podniky najdou na asijském trhu. Tamní zákazníci ale žádají slevy.
9. 6. 2022|

„Nikdo si nemůže být jistý, že není sledován.“ Europoslanci kritizovali použití programu Pegasus

Evropští poslanci v úterý kritizovali Maďarsko a Polsko za používání sledovacího programu Pegasus proti novinářům, opozičním politikům či občanským aktivistům. Během debaty poukázali na to, že díky těmto programům se úřady mohou dostat k velkému počtu osobních dat. Eurokomisař Didier Reynders uvedl, že Evropská komise nemá přímé kompetence v regulaci používání sledovacích technologií, členské státy ale musí chránit základní práva a svobodu tisku. Europoslanec za polskou vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) Joachim Stanislaw Brudziński kritiku své země odmítl.
15. 2. 2022|

V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.
1. 5. 2021|