TÉMA

Ministerstvo financí ČR

Debata o euru a maastrichtská kritéria. Co musí Česko splnit, aby mohlo uvažovat o společné měně?

Česko by mohlo letos splnit tři ze čtyř maastrichtských kritérií, která posuzují, zda by země obstála v eurozóně. V posledních letech jich Česko plnilo minimum a podmínky se často zmiňují v debatách o přijetí eura. Vysvětlujeme, v čem kritéria spočívají.
14. 2. 2024|

Dělení peněz mezi kraje je nespravedlivé, řekl hejtman Kuba. Mělo by se o tom diskutovat i ve sněmovně, myslí si Grolich a Schiller

Šestice krajů žádá vládu o změnu způsobu, jakým se rozděluje výnos z daní. Současný vzorec, který je starý osmnáct let, je prý nastavený nespravedlivě a neodpovídá skutečným potřebám krajů. Nebrání se přitom tomu, že by navýšení rozpočtů bylo postupné. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) i jeho kolega z Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) v Otázkách Václava Moravce řekli, že stojí o to, aby se diskuse o návrhu začala odvíjet i v Poslanecké sněmovně. „Že dělení peněz mezi kraje není spravedlivé, je jasné a je to vidět,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS), který byl také hostem pořadu.
21. 1. 2024|

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Ministerstvo má první výsledky kontrol cen paliv na čerpacích stanicích. Regulace není třeba, hlásí

Kontroly prodejních cen pohonných hmot českých čerpacích stanic zatím neprokázaly potřebu regulace. V tiskové zprávě to v úterý uvedlo ministerstvo financí (MF). Podle prvních předběžných výsledků cenové kontroly provozovatelé čerpacích stanic zvyšováním cen pohonných hmot převážně reagovali na výhled dramaticky rostoucích cen a vývoj na komoditní burze. Povinnost denních hlášení nicméně bude pokračovat. Náměstek ministra financí Roman Binder (ODS) upřesnil, že monitoring potrvá do konce dubna.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 16:47|

Anonymní vlastníci i provoz pod hlavičkou církve. Pátrání po majetku Rusů spojených s Putinem není snadné

České ministerstvo financí se snaží vypátrat tuzemský majetek těch ruských podnikatelů , kteří mají vazby na režim prezidenta Vladimira Putina. Úkol je náročný, protože řada lukrativních nemovitostí skončila ve vlastnictví firem s anonymními vlastníky. A navíc je mnoho budov financovaných ruským kapitálem provozováno pod hlavičkou pravoslavné církve.
17. 3. 2022|

Ministr financí Stanjura zadal audit nákladů i na fotky své předchůdkyně Schillerové. Vyšly na dva miliony

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), včetně milionů za fotografie a videa na sociální sítě. Uvedl to ve čtvrtek portál Aktuálně.cz.
3. 2. 2022|

Česko uspělo v mezinárodní arbitráži, šlo o obchod s mákem za 2,4 miliardy korun

Česká republika uspěla v mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Fynerdale Holdings o zhruba 2,4 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Spor se týkal údajného pochybení Česka vůči společnosti v souvislosti s obchodem s potravinářským mákem. Podle ministerestva jde již o patnácté vítězství v mezinárodní arbitráži v řadě.
30. 4. 2021|