TÉMA

Vyhošťování

Britská vláda navrhuje automaticky vyhošťovat migranty, kteří do země přijdou nelegálně

Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová v Dolní sněmovně představila zákon, podle kterého bude ministerstvo vnitra povinné vyhostit ze země každého, kdo do ní vstoupí nelegální cestou. Takový člověk také nebude mít možnost žádat ve Spojeném království o azyl. Vláda podle Bravermanové při tvorbě zákona musela „posunout hranice mezinárodního práva“ a norma vyvolala ve sněmovně střety mezi vládou a opozicí. Do Británie se loni přes Lamanšský průliv dostalo 45 tisíc lidí. Premiér Rishi Sunak za jednu z priorit své vlády určil právě „zastavení lodí“ s migranty.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:16|

Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

Všechny země Evropské unie omezují závislost na ruském plynu a ropě, na okamžitém ukončení jejich dovozu požadovaném Ukrajinou i některými unijními státy se však neshodují. Po jednání ministrů zahraničí členských zemí to prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Chorvatské ministerstvo zahraničí kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyzvalo 24 pracovníků ruské ambasády v Záhřebu, aby opustili zemi. Je mezi nimi osmnáct diplomatů, informovala agentura Reuters.
11. 4. 2022Aktualizováno11. 4. 2022, 20:32|

Unijní sankce zasahují i oligarchy jako Děripasku. Představitelé EU a slovenský premiér Heger navštívili Buču

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger jsou na Ukrajině. Navštívili i město Buča, kde ukrajinská armáda našla po odchodu Rusů stovky zmasakrovaných civilistů. Von der Leyenová během návštěvy podpořila Ukrajinu v její snaze stát se členem Evropské unie, informuje agentura Reuters. Unie zároveň přijala pátý balík sankcí proti Rusku. Na jeho základě mimo jiné od srpna zcela zakáže dovoz ruského uhlí. Postihy zpřísňují i USA, Velká Británie a Japonsko, k sankcím se přidala i Černá Hora. Rusko a západní země pokračují ve vzájemném vyhošťování diplomatů.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 23:32|

Estonsko vyhostí ruského diplomata. Jde o odvetu za vykázání konzula z Petrohradu

Estonské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance v Tallinnu a předalo mu nótu o prohlášení jednoho z diplomatů ruského velvyslanectví za nežádoucí osobu. Uvedl to list Kommersant. Je to podle něj odveta za předchozí vyhoštění estonského konzula v Petrohradě Marta Latteho.
15. 7. 2021|

Vyhošťování má další dohru. V Českém domě v Moskvě končí restaurační i hotelový provoz

V Českém domě v Moskvě skončí od června restaurační i hotelový provoz. Důvodem je diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem, která vedla ke snížení počtu pracovníků na české ambasádě, stejně jako Rusů, které Češi v Moskvě najímali. Generální ředitel Českých center Ondřej Černý v dopise zákazníkům zařízení uvedl, že bytových a kancelářských pronájmů v Českém domě se situace nedotkne.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 12:56|