TÉMA

Český dům v Moskvě

Schůzku Pivoňky na ruském ministerstvu kvůli plotu organizovala česká diplomacie

Schůzku českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky na tamním ministerstvu zahraničí, která proběhla ve středu, inicioval český resort diplomacie. Jednání se mělo týkat hlavně situace ohledně Českého domu v Moskvě a zbourání plotu okolo něj. Mluvčí tuzemského ministerstva Lenka Do zdůraznila, že nešlo o předvolání.
20. 10. 2022|

Diplomacie protestuje proti zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Zazněl také návrh „odplaty“ v Praze

Česko odeslalo Rusku diplomatickou nótu kvůli zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) v ní požaduje urychlené zjednání nápravy. Městská část Praha 7 navrhla české diplomacii jako odvetu odstranění zdi, kterou Rusko po srpnové invazi obehnalo část pražského parku Stromovka přiléhající k ambasádě. To ministerstvo nechce. Ruská agentura TASS ve středu odpoledne napsala, že ruské ministerstvo zahraničí si kvůli „vyostřování situace“ vysokými představiteli Česka pozvalo velvyslance Vítězslava Pivoňku.
19. 10. 2022|

Českému domu v Moskvě úřady odebraly ochranný plot. Lipavský to považuje za narušení majetku

Správa tverské městské části v Moskvě nařídila odstranit část plotu, který chrání Český dům v centru ruské metropole. Ruské úřady tvrdí, že stavbu plotu nikdo nepovolil a že k jeho odstranění vyzvaly koncem září vedení Českého domu. České ministerstvo zahraničí ruský krok považuje za narušení českého majetku.
17. 10. 2022|

Vláda kvůli snazší pomoci běžencům vyhlásila nouzový stav, rozpočet obrany navýší o miliardu

Česko reaguje na ruskou válku proti Ukrajině. Kvůli organizaci příchodu ukrajinských uprchlíků vyhlásila vláda nouzový stav, podle premiéra Petra Fialy (ODS) na občany žádný dopad mít nebude. Rozpočet ministerstva obrany kabinet zvedl o miliardu a oznámil odchod ze dvou postsovětských bank. Na Pražský hrad se obrátily tři stovky zájemců s prosbou, aby jim prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil umožnil zapojit se do cizí armády. Zavírá se Český dům v Moskvě, ministr školství Petr Gazdík (STAN) vyzývá vzdělávací a výzkumné instituce, aby zvážily zmrazení spolupráce s ruskými kolegy.
2. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 18:53|

Vyhošťování má další dohru. V Českém domě v Moskvě končí restaurační i hotelový provoz

V Českém domě v Moskvě skončí od června restaurační i hotelový provoz. Důvodem je diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem, která vedla ke snížení počtu pracovníků na české ambasádě, stejně jako Rusů, které Češi v Moskvě najímali. Generální ředitel Českých center Ondřej Černý v dopise zákazníkům zařízení uvedl, že bytových a kancelářských pronájmů v Českém domě se situace nedotkne.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 12:56|