TÉMA

Stará Voda

Do kostela ve Staré Vodě v někdejším vojenském prostoru se vrátily ostatky tří kněží

Do poutního kostela ve Staré Vodě nedaleko Libavé na Olomoucku se v pondělí vrátily ostatky kněží z řádu piaristů. Členové řádu byli v kryptě pohřbíváni od roku 1691. Ostatky tří kněží byly ale v devadesátých letech převezeny do Moravského zemského muzea v Brně. Díky snaze místního varhaníka se nyní vrací zpět do krypty.
8. 5. 2023|

Dva lidé zemřeli při srážce dodávky s nákladním autem na Chebsku

Dva lidé zemřeli při noční srážce dodávky s nákladním autem u obce Stará Voda na Chebsku. Silnici 21 mezi Mariánskými Lázněmi a dálnicí D6 policie na více než devět hodin uzavřela.
26. 11. 2022|

Drony pomáhají památkářům, na dálku dokážou změřit i vlhkost vzduchu

Inteligentní drony představili jejich konstruktéři z Českého vysokého učení technického v kostele ve Staré Vodě na Libavé. Bezpilotní vrtulníky se dostanou i do těžko přístupných a temných zákoutí. Využívají je proto už i památkáři.
19. 7. 2021|

Na nové zvony v Přerově se vybralo už 150 tisíc. Největší bude vážit skoro dvě tuny

Na nové zvony pro kostel svatého Vavřince v Přerově se během několika týdnů podařilo ve veřejné sbírce vybrat už 150 tisíc korun. Z věže chrámu v centru města zní od poválečných let jenom jeden zvon, místní lidé ho chtějí doplnit o další tři. Do zvonice kostela by se měly vrátit příští rok, největší z nich by měl vážit téměř dvě tuny.
29. 4. 2021|