TÉMA

Pálení čarodějnic

Ohně se o Filipojakubské noci rozhořely po celém Česku, hasiči nabádají k opatrnosti

Nadchází Filipojakubská nebo chcete-li Valpuržina noc. Původně mělo vítání jara pálením ohňů sociální, náboženský, ale hlavně ochranný význam. Zapálené vatry měly chránit před zlými silami a posvětit úrodu. Dnes je to především zábava. Hasiči ovšem nabádají k opatrnosti. Ohně se už během odpoledne a podvečera rozhořely na řadě míst Česka.
30. 4. 2023|

Pálení čarodějnic v Česku zachytil satelit, „výhled“ mu částečně pokazila zatažená obloha

Letošní pálení čarodějnic si Češi po dvou letech mohli užít bez covidových restrikcí. Ohně z oběžné dráhy zachytil i satelit, ukazuje snímek, který na sociální síti v sobotu večer zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Záběr je bohužel „nekompletní“, neboť velkou část území Česka ve chvíli jeho pořízení zakrývala oblačnost, která skryla družici body označující planoucí čarodějnické hranice.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 09:29|

Studený duben končí normálními teplotami. Na čarodějnice bude hezky

Závěr dubna se vrací k teplotám, které jsou v této roční době obvyklé. V pátek odpoledne se teplota dostane nejčastěji na patnáct až devatenáct stupňů Celsia. Pálení čarodějnic ovšem přitahuje pozornost hlavně k sobotě a předpověď ukazuje, že by počasí mohlo být příznivé.
29. 4. 2022|

Pálení čarodějnic po keltském způsobu. Čeští pohané mají na konci dubna Beltain

Zatímco každoročně koncem dubna v mnoha českých městech a vesnicích obvykle vzplanou ohně s figurínami čarodějnic, letos tradici opět kvůli pandemii postihnou koronavirová opatření. Svátek má ovšem dlouhou historii, „ohnivé“ oslavy totiž mají kořeny až v časech keltské kultury, kterou přitom dodnes vyznávají mnozí nadšenci či samozvaní věřící a duchovní. Pohané však během svátků nepořádají průvody čarodějnic ani nekladou figury do ohňů, nýbrž se hlásí k posvátné minulosti tradice.
30. 4. 2021|

Duben byl výjimečně chladný. Příliš se neoteplí ani na začátku května

Dubnové počasí je letos mimořádně studené. Podle předběžných odhadů bude letošní duben patřit mezi pět nejchladnějších od roku 1961, příroda je tak o tři týdny zpátky oproti kalendáři. Za prvním májovým polibkem pod rozkvetlou třešní tak letos můžeme jen v nížinách či středních polohách. A Filipojakubská noc bez deště? Na tu je naděje spíš na severu než na jihu Česka.
30. 4. 2021|