TÉMA

Čeperka

Ministerstvo souhlasí se stavbou spalovny komunálního odpadu u Opatovic

Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko k záměru stavby spalovny komunálního odpadu u Opatovic nad Labem. Uvedlo, že v řízení nebyl zjištěn natolik významný faktor, který by byl důvodem k vydání nesouhlasného stanoviska. Pro fáze přípravy, stavby a provozu ministerstvo ale stanovilo investorovi řadu podmínek. Proti spalovně za několik miliard korun se v minulosti postavili obyvatelé okolních obcí i ekologové.
18. 1. 2024|

Na Pardubicku si stěžují na hluk z dálnice a chtějí nová měření. Podle ŘSD jsou limity v pořádku

Silničáři znovu změří intenzitu hluku v Čeperce na Pardubicku. Místní si tam opakovaně stěžují poté, co silničáři otevřeli další úseky dálnice D35. A požadují protihlukové stěny. Přitom právě na žádost obce tam v loňském roce hluk měřili, výsledky ale vedení Čeperky zpochybnilo. V tu chvíli byl totiž provoz na dálnici právě v daném úseku omezený.
18. 8. 2023|

Hradec Králové se postavil proti plánované spalovně v Opatovicích. Je předimenzovaná, tvrdí náměstek

Město Hradec Králové nesouhlasí s výstavbou spalovny odpadů u nedalekých Opatovic nad Labem. Radní města v úterý přijali usnesení, v němž žádají o vrácení dokumentace o vlivu stavby spalovny na životní prostředí (EIA) k přepracování a doplnění, nebo o vydání negativního stanoviska. Podle elektrárny jde o moderní technologii a s připomínkami města se vypořádala už v dokumentaci EIA.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 19:19|

Referendum o stavbě haly v Opatovicích bude. Lidé rozhodnou souběžně s volbou prezidenta

Krajský soud v Pardubicích rozhodl o vyhlášení místního referenda o chystané stavbě velké průmyslové haly v Opatovicích nad Labem. Uskuteční se s prvním kolem prezidentské volby, tedy 13. a 14. ledna příštího roku, informoval o tom server iDnes.cz. Lidé, kteří s vybudováním nové průmyslové haly nesouhlasí, mají obavu o plynulost dopravy či životní prostředí.
9. 11. 2022|

Zoo v Janově nebude, Jemnice nechce velkochovy, Čeperka je proti spalovně. Lidé rozhodovali v místních referendech

Souběžně s komunálními a senátními volbami se v některých obcích konala také místní referenda. Občané se v nich většinou vyslovili proti určitému záměru – proti výstavbě spalovny komunálního odpadu, proti rozšíření těžby písku či třeba proti stavbě zoo. Referendum v Soběslavi bylo neplatné, protože se ho nezúčastnil potřebný počet lidí. V ostatních místech jsou výsledky referend platné a pro vedení obcí závazné.
25. 9. 2022|

Některé obce vyhlásily při volbách i místní referenda. Rozhoduje se o stavbě zoo nebo průmyslového komplexu

Společně s komunálními a senátními volbami konají některé obce také referenda o lokálních tématech. Do půlky září jich ministerstvo vnitra registrovalo jedenáct, tedy o jedno více než v předchozích komunálních a senátních volbách v roce 2018. Podle pátečních údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, tamní starosta Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Referend je tak dle dostupných informací celkem 14.  Hlasuje se o možných výstavbách, změnách územních plánů nebo pronájmu rybníka. V Janově na Svitavsku lidé rozhodují, jestli v jejich obci vznikne nová zoo.
23. 9. 2022Aktualizováno23. 9. 2022, 17:13|

Kvůli spalovně u opatovické elektrárny bude zřejmě další referendum

Plánovaná spalovna směsného komunálního odpadu, kterou chce na Pardubicku vybudovat elektrárna Opatovice, by měla vzniknout přímo za vjezdem do jejího areálu. Podle zveřejněné dokumentace vlivu zařízení na životní prostředí (EIA) je záměr v souladu s územním plánem obce Čeperka, na jejímž katastrálním území se tato část nachází. Obec chce vyhlásit místní referendum.
12. 4. 2022|

Opatovičtí chtějí referendum o nové průmyslové hale. Investor tvrdí, že bude žádat náhradu škody

Obyvatelé Opatovic nad Labem usilují o referendum kvůli plánovaé výstavbě průmyslové haly u dálnice. Vedení Opatovic s výstavbou souhlasí, proti jsou však někteří místní. Developer, který chce stavět, ale pohrozil, že pokud referendum plánovanou investici zmaří, bude požadovat úhradu škody. Hala o velikosti čtyř fotbalových hřišť má vzniknout v sousedství opatovické elektrárny.
18. 2. 2022|

Obyvatelé Opatovic nad Labem a Čeperky se domáhají referenda. Vadí jim stavba průmyslové haly

Obyvatelé Opatovic nad Labem a sousední obce Čeperka na Pardubicku se chystají kvůli výstavbě průmyslové haly v jejich blízkosti sbírat podpisy na vypsání referenda. Obávají se nadměrného parkování kamionů čekajících na odbavení nebo velkého množství hluku a zápachu. Zatím není jasné, k čemu přesně má hala sloužit. Zastupitelstvo Opatovic to jako problém nevnímá a odmítlo i společné jednání zastupitelstev obou obcí. Petici proti výstavbě zatím podepsalo asi 950 obyvatel obou obcí. Developer plánuje v průmyslové hale zaměstnávat 500 lidí na třísměnný provoz.
28. 4. 2021|