TÉMA

Nápoj

PET lahve budou za rok pouze s připevněnými víčky. Některé firmy již povinnost testují

Do Česka dorazila novinka, kterou v obchodech pozná každý, kdo nakupuje nápoje v PET lahvích. Na tuzemský trh se jich dostane každoročně přes 1,5 miliardy. A všechny budou muset mít nejpozději do července 2024 pevně připojené uzávěry. Kvůli ochraně přírody a možnosti recyklace, jak vyplývá ze směrnice Evropské unie o jednorázových plastech. Někteří výrobci už víčka k lahvím připevnili.
4. 7. 2023|

Plastové lahve slaví půlstoletí. Dobyly celou planetu

Současná epocha se často označuje jako doba plastová. Přispělo k tomu i celosvětové rozšíření výrobků z polyethylentereftalátu, známého pod zkratkou PET, ze kterého se vyrábějí třeba jednorázové láhve na nápoje, folie nebo textilní vlákna. Výroba tohoto materiálu byla patentována v roce 1941. Patent na výrobu takzvané PET lahve získal americký vynálezce, hlavní inženýr společnosti DuPont Nathaniel Wyeth před 50 lety, 15. května 1973. Od té doby zaplavily celý svět a mimo jiné jsou i velkým ekologickým problémem.
15. 5. 2023|

Obézních dětí přibývá. Ideální váhu jich nemá víc než čtvrtina

V době epidemie covidu-19 lidé podle lékařů zaměřujících se na obezitu přibírali kvůli nedostatku pohybu a nevhodné stravě, dospělí kvůli práci z domova a děti kvůli výuce on-line. Často se ale k dřívějšímu aktivnějšímu životnímu stylu nevrátili ani po uvolnění protiepidemických opatření, stále oblíbená je například dovážka jídla. Informovali o tom zástupci České obezitologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
2. 3. 2023|

Soud uložil manželům z Polska osmiletý trest za obchody s nápojem peruánských šamanů

Za nelegální obchody s psychotropním nápojem připraveným podle starého receptu peruánských šamanů uožil olomoucký vrchní soud polskému manželskému páru Jaroslawovi a Karolíně Kordysovým osm let vězení. Výrazně tak zvýšil trest obžalované, kterou původně ostravský krajský soud poslal do vězení na 5,5 roku. Jejímu muži naopak trest o půl roku snížil. Třetímu obžalovanému Petru Kanawkovi, který se podílel na dovozu nápoje, potvrdil podmíněný trest. Všechny navíc soud z Česka vyhostil.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 14:07|

Podezřelí vypovídali, nikdo nechtěl, aby to bylo na něm, vzpomněl šéf týmu, který vyšetřoval metanolovou aféru

Metanolová aféra byla velmi tragickým obdobím, kdy po pozření toxických nápojů zemřelo 48 lidí a přes sto dalších otravu přežilo. Ale byl to také jeden z nejvýznamnějších kriminalistických případů. Podle Martina Baláže, který tehdy vyšetřování vedl, bylo výjimečné, že zadržení lidé většinou policistům vypovídali. Rudolf Fian, který nakonec dostal za namíchání toxické směsi doživotí, však zprvu mluvit nechtěl. Zlom přišel, když se dozvěděl, kolik lidí po vypití metanolu zemřelo.
7. 9. 2022|

Stoupající cena bylinek zdražuje čaje, alkohol, i další výrobky. Je málo sběračů, nepomáhá ani počasí

V Česku stoupá cena bylinek i výrobků z nich. Ovlivňuje ji nedostatek sběračů, brigádníků i počasí. Například Leros přiznává během posledního roku nárůst cen zhruba o 20 procent. Ořechovka nebo absint zdraží podle lihovaru Žufánek zhruba o deset procent.
12. 7. 2021|

Geny ovlivňují, jestli má člověk potřebu pít hodně kávy, tvrdí vědci

Na to, zda si člověk rád dopřeje šálek kávy, má vliv jeho genetický kód. Poukázala na to nová studie, kterou zveřejnil American Journal of Clinical Nutrition. Konkrétně lidé s vysokým krevním tlakem podle ní mají tendenci se zmíněnému nápoji spíše vyhýbat.
28. 4. 2021|