TÉMA

Konzumace

V Česku pojedenácté startuje akce Suchej únor, má přispět k omezení rizikového pití alkoholu

V Česku prvním únorovým dnem začíná 11. ročník měsíční osvětové akce Suchej únor, která má přispět k omezení nadměrného pití alkoholu. Lidé, kteří se do ní zapojí, by si měli po celý únor alkoholické nápoje odepřít. Kampaň pořádá stejnojmenná organizace Suchej únor ve spolupráci s odborníky. Letos se koná pod heslem Nepít je umění! s cílem podpořit autentickou tvorbu a kreativitu. Organizátoři poukazují na to, že Češi patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje nejen jejich zdraví, ale i kvalitu života.
1. 2. 2023|

Plejtváci denně spolknou až deset milionů kusů mikroplastů, varuje výzkum

Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Uvádí to výzkum, o kterém napsal britský list The Times.
2. 11. 2022|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Zákaz vánočních trhů je diskriminační, tvrdí Hřib. Vláda má opatření vyhlašovat v předstihu

Vláda v demisi ve čtvrtek zakázala konání vánočních trhů. Skončit musely v pátek po osmnácté hodině. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu Interview ČT24 řekl, že opatření považuje za diskriminační a nesmyslné. Zároveň oznámil, že souhlasí s povinným očkováním zdravotníků. Rozhovor vedla moderátorka Zuzana Tvarůžková.
26. 11. 2021|

Geny ovlivňují, jestli má člověk potřebu pít hodně kávy, tvrdí vědci

Na to, zda si člověk rád dopřeje šálek kávy, má vliv jeho genetický kód. Poukázala na to nová studie, kterou zveřejnil American Journal of Clinical Nutrition. Konkrétně lidé s vysokým krevním tlakem podle ní mají tendenci se zmíněnému nápoji spíše vyhýbat.
28. 4. 2021|