TÉMA

Mapy

Doporučujeme

Mapy v mobilu válcují ty papírové, neprodávají se ani samostatné navigace

Nakladatelé v Česku vydávají každým rokem méně map a autoatlasů. Aplikace v chytrých telefonech navíc výrazně snižují i prodej elektronických navigací, stejná technologie totiž funguje na většině mobilů. Výrobci z obou oborů tak nyní vymýšlejí nové produkty, které mobilní telefony zatím nemají.
7. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 14:16|

Lidé si mohou delikty ve svém městě najít v on-line mapě

Ministerstvo vnitra představilo ve spolupráci s policií takzvanou Mapu kriminality. Ta na interaktivních webových stránkách umožňuje vyhledat si některé trestné činy a přestupky spáchané po celém Česku. Databáze obsahuje 14 milionů deliktů, ke kterým došlo od roku 2013.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:35|

Soud OSN nařídil Arménii a Ázerbájdžánu, aby zabránily rasové nenávisti

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vyzval Arménii a Ázerbájdžán, aby nevyostřovaly svůj spor. Tribunál zároveň nařídil Baku, aby ochránilo válečné zajatce z loňského konfliktu o Náhorní Karabach, zabránilo podněcování k rasové nenávisti vůči Arménům a nedopustilo vandalismus a znesvěcování arménského kulturního dědictví. Jerevanu hlavní soud OSN přikázal, aby nedovolil rasovou diskriminaci etnických Ázerbájdžánců na arménském území. Obě země se letos obrátily na ICJ a navzájem se obvinily z rasové diskriminace a etnických čistek.
7. 12. 2021|

Nový on-line atlas přináší historické mapy bitev i poutních míst

Mapy bitev, proměn hranic českých zemí, ale i místních výsledků parlamentních voleb nebo poutních míst si lidé mohou prohlédnout na novém webu. On-line Český historický atlas je přístupný od počátku května. Přináší řadu map a doplňujících informací pokrývajících období českých dějin od středověku po 20. století. Akademie věd ČR (AV) o atlasu informovala na webu.
5. 5. 2021|

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|