TÉMA

Příjmení

Úřad nechtěl registrovaným partnerům povolit zdvojené příjmení, soud nakonec rozhodl v jejich prospěch

Tomáš a Ondřej před téměř dvěma lety uzavřeli registrované partnerství. Stejně dlouhou dobu usilovali o to, aby oba mohli mít zdvojené příjmení – svoje i svého partnera. Případ partnerů z Ústeckého kraje nakonec řešil krajský soud. Zastal se jich a mohou se tak jmenovat stejně.
23. 10. 2022|

Lidé s cizími jmény mají problém zaregistrovat se k očkování. Systém je nedokáže ztotožnit s registrem

Lidé s cizími nebo složitými jmény mají problémy s registrací na očkování proti covidu-19 nebo testování. Komplikované jméno jim neumožní dokončit vyplnění formuláře. Případy, kterých je v České republice několik desítek, se zabývají úřady, stížnosti zaznamenal i ombudsman. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v těchto případech doporučuje obrátit se na informační linku 1221.
15. 7. 2021|

Příjmení se nepřechylovala už za Masaryka, upozornila Valdrová. Jde o globalizaci, oponuje Oliva

Relativně drobná změna zákona, která ale zároveň může způsobit průlom v českém jazyce. Rostoucí zájem žen o nepřechýlené příjmení, tedy bez některého z typicky českých ženských zakončení, přivedl v tomto týdnu sněmovnu ke změně zákona o matrikách. Normu, která má umožnit všem Češkám, aby používaly příjmení v ryze mužské podobě, teď proberou senátoři. O tématu debatovali jazykovědci v Událostech, komentářích.
5. 6. 2021|

Občanku s otiskem prstů by úřady mohly vydávat už letos, schválila sněmovna. Údaj o pohlaví zůstane povinný

Lidé budou asi ještě letos dostávat občanské průkazy s čipy, na nichž budou jejich otisky prstů. Schválila to ve středu sněmovna. Zároveň ale odmítla návrh Pirátů, aby v občanských průkazech nebyl uváděn údaj o pohlaví, nebo aby patřil mezi dobrovolné. V souběžné novele o matrikách sněmovna také umožnila všem Češkám, aby požádaly o úřední zapsání svého příjmení v mužské podobě. Obě normy nyní dostane k projednání Senát.
2. 6. 2021|

Změnila dětem jméno a teď čelí nenávisti. Altyn Kapalovová bojuje s kyrgyzským patriarchátem

Kyrgyzka Altyn Kapalovová se rozhodla porušit kulturní pravidlo a dala svým dětem takzvané patronymum odvozené ze svého jména. A způsobila tím celostátní poprask. Nyní stojí před soudem a část národa ji obviňuje z ničení tradic. O její příběh se však začaly zajímat lidskoprávní organizace a soudy nevědí, jak s případem naložit.
15. 5. 2021|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|