TÉMA

Petr Vokáč

Policie odložila vyšetřování podezření na únik utajovaných dokumentů na Hradě

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v listopadu odložili vyšetřování kvůli možnému ohrožení utajovaných informací v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). Případ souvisí se skartací utajované zprávy o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. NCOZ nyní připravuje oznámení příslušnému správnímu úřadu ohledně spáchání možného přestupku, řekl bez podrobností na jednání sněmovního bezpečnostního výboru ředitel NCOZ Jiří Mazánek.
1. 3. 2023|

Největší podporu pro prezidentskou volbu mají nyní Babiš a Pavel, ukázalo šetření pro ČT

Do prezidentských voleb zbývá sedm týdnů. Kdyby se konaly nyní, získali by podle průzkumu v prvním kole největší podporu Andrej Babiš a Petr Pavel. Šetření pro Českou televizi zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ.
27. 11. 2022Aktualizováno27. 11. 2022, 19:10|

Dvoudenní volby považujeme za historický relikt, sdělil Rakušan. Chce prosadit změny

S hlasováním on-line či poštou nepočítá zákon o elektronizaci správy voleb, který chce ministerstvo vnitra prosadit ve vládě do konce ledna. K novinkám naopak patří zavedení jednoho volebního dne místo dvou; lidé by mohli hlasovat vždy v pátek od 7:00 do 22:00. Zákon by měl platit od ledna 2026.
7. 11. 2022|

Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.
20. 9. 2022|

Přípravy voleb vrcholí. Hlasovací lístky dorazily z tiskáren na radnice

V obcích po celém Česku v těchto dnech naposledy zasedají dosavadní zastupitelé. Už za dva týdny si budou lidé vybírat nové složení radnic a ve třetině republiky také zástupce do Senátu. Přípravy na hlasování se přesunuly na radnice, které už dostaly vytištěné hlasovací lístky kandidujících subjektů.
10. 9. 2022|

Ministerstvo vnitra spustilo webový portál pro elektronické petice, funguje od začátku února

Lídé v Česku mají nově jednodušší cestu k zakládání a podepisování petic na internetu. Ministerstvo vnitra spustilo oficiální nástroj nazvaný ePetice, v provozu je od začátku února. Přihlašuje se do něj podobně jako do datové schránky.
9. 2. 2022|

Vnitro očekává osm tisíc žádostí za 300 milionů korun jako odškodnění za Vrbětice

V souvislosti s odškodněním občanů z okolí areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, očekává ministerstvo vnitra podání zhruba osm tisíc žádostí. Předpokládá, že lidem vyplatí okolo 300 milionů korun, pro jednotlivce může odškodnění činit až 90 tisíc korun. Před pondělním setkáním s obyvateli ve vlachovickém kulturním domě to řekl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. V lednu vstoupí v účinnost zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi.
15. 11. 2021|

Se žádostmi o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích pomůže lidem ministerstvo a starostové

Ministerstvo vnitra spolu se starosty poradí lidem postiženým výbuchy v muničních skladech ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku se žádostmi o odškodnění. Setkání je ve vlachovickém kulturním domě naplánováno na pondělní odpoledne. V lednu 2022 vstoupí v účinnost zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených explozemi v areálu muničních skladů.
12. 11. 2021|

Michal Hašek bude náměstkem na ministerstvu vnitra, nahradí Jakuba Kulhánka

Náměstkem na ministerstvu vnitra se po odchodu Jakuba Kulhánka (ČSSD) do čela diplomacie stal bývalý předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD). Oznámil to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Výběrové řízení na šéfa legislativní sekce vyhrál po odchodu Petra Mlsny do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Vokáč.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 23:21|