TÉMA

Velvyslanec Ukrajiny v ČR

Uprchlice se cítí provinile, řekla manželka ukrajinského velvyslance. Děti ve válce dospěly

Zcela ponořená do příběhů svých krajanů je teď manželka ukrajinského velvyslance v Česku Olga Perebyjnisová. Lidé prchající na Západ podle ní trpí pocitem viny za to, že opustili svou vlast v těžké době. Přestože teď na Ukrajině neexistuje místo, které by šlo považovat za bezpečné, uvedla. Invaze také proměnila mnohé děti, které vyspěly více než jejich rodiče. Perebyjnisová mluvila na ČT24 o dopadech války ve stý den od začátku ruské invaze.
3. 6. 2022|

Velvyslanec Perebyjnis: Ukrajinci budou bojovat do poslední kapky krve. Budeme bránit nás, budeme bránit vás

Za poslední tři dny naspal jen pár hodin. Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis je v neustálém kontaktu jak s ukrajinskými, tak českými úřady. Velvyslanectví koordninuje pomoc od Čechů i přesuny krajanů zpět do vlasti. „Už třetí den se ruská armáda nepohne dál, protože ukrajinská armáda klade velký odpor,“ řekl ve vysílání ČT24. Vojáci však k úspěšnému boji potřebují pomoc Západu, apeloval proto na uzavření vzdušeného prostoru nad Ukrajinou. „Musíme izolovat Rusko (…) To je náš společný úkol,“ řekl.
26. 2. 2022|

Senát vyzval k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Je pro nejtvrdší sankce

Senátoři v pátek vyzvali k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Důvodem je agrese režimu Vladimira Putina vůči Ukrajině. Senát také vybídl k uvalení nejtvrdších sankcí. Vybídl státy Evropské unie k jednotnému postoji při vyloučení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, k čemuž EU kvůli nesouhlasu Německa či Itálie zatím nepřistoupila. V Senátu, stejně jako ve čtvrtek ve sněmovně, vystoupil také ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. Poděkoval za podporu a uvedl, že Ukrajina nyní potřebuje hlavně zbraně.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 14:00|

Česko-ruská krize svědčí o hybridní válce, kterou Moskva vede, soudí ukrajinský velvyslanec

Současná diplomatická válka mezi Českem a Ruskem je důkazem toho, že Moskva vede hybridní válku nejen proti Ukrajině, ale i proti dalším zemím, řekl v pořadu Události, komentáře mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. Označil to za problém Evropy i světa. Dodal zároveň, že proti jeho zemi vede Rusko také opravdovou válku. ČT zvala několikrát i ruského velvyslance, ale vždy odmítl.
27. 4. 2021|