TÉMA

Jevhen Perebyjnis

Když nevěříte ve vítězství, nikdy nepřijde, říká bývalý ukrajinský velvyslanec Perebyjnis

Věří v porážku Ruska i v návrat všech okupovaných území, zároveň si ale uvědomuje, že v současnosti potřebuje ukrajinská armáda úplně všechno. Jevhen Perebyjnis, náměstek ukrajinského ministra zahraničí, který byl letech 2017 až 2022 velvyslancem v České republice, poskytl v Kyjevě exkluzivní rozhovor zpravodaji ČT Davidu Miřejovskému. Hovořil v něm o naději, nepovedené protiofenzivě, stěžejním rozhodnutí amerického Kongresu, iniciativě českého prezidenta Petra Pavla i akutních potřebách ukrajinských ozbrojených sil.
27. 2. 2024|

Ukrajinský velvyslanec do Česka je vybraný, řekl Perebyjnis. Podle Černochové nemá armáda mnoho materiálu pro další pomoc

Ukrajina již vybrala nového velvyslance do České republiky. V neděli v pořadu Otázky Václava Moravce to řekl bývalý velvyslanec v Česku a nynější náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) už nemá český stát příliš toho, co by mohl Ukrajině poskytnout z hlediska vojenské pomoci. Existují ale kapacity u soukromých výrobců.
26. 11. 2023|

Zahraniční státníci vzpomínají na „vzácného člověka a zastánce demokracie“ Schwarzenberga

Soustrast nad úmrtím Karla Schwarzenberga, který v neděli zemřel ve Vídni ve věku 85 let, vyjádřila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Označila ho za „vzácného člověka, demokrata a bojovníka za svobodu“. Na úmrtí reagují také rakouští politici, stejně jako nejen tamní média. Označují ho za jednu z nejvýznamnějších postav české politické scény. Kondolují také zahraniční velvyslanci v Česku.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 16:52|

Čelí kritice i vlastnímu pocitu viny. Rusové, kteří utekli před Putinem, se snaží přemoct negativní image

I když Putinův režim vede válku proti Ukrajině stále bezohlednějšími způsoby, těší se podle průzkumů značné podpoře veřejnosti. V Rusku, stejně jako v jeho spřízněném Bělorusku, se nicméně najdou lidé, kteří o válce smýšlejí kriticky. Někteří z odpůrců diktatury skončili za mřížemi, jiní vlast opustili a z exilu různými způsoby proti Putinovi bojují. Potýkají se přitom s negativním přijetím i vlastním pocitem viny. Pro Reportéry ČT téma sledovali Lenka Klicperová a Tomáš Vlach.
13. 6. 2023|

Bez munice nebude ukrajinská protiofenziva úspěšná, upozornil bývalý velvyslanec Perebyjnis

Evropská komise navrhne zákon o produkci munice v Evropské unii, předpis by měl urychlit výrobu na kontinentu. Ukrajina tento plán vítá. „Aby protiofenziva byla úspěšná, potřebujeme podporu zbraněmi a municí,“ řekl v pořadu Události, komentáře bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku a náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Okomentoval také jednání Kyjeva s Pekingem nebo cestu Ukrajiny do Evropské unie a NATO.
2. 5. 2023|

Společnou návštěvou jsme chtěli vyjádřit silnější poselství, řekli Čaputová s Pavlem po jednání se Zelenským

Český prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová se setkali s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu dorazili v pátek ráno. Přijeli vlakem krátce poté, co se řada míst na Ukrajině včetně metropole stala v noci terčem nové série ruských raketových útoků. Nejdřív Pavel a Čaputová zamířili do Irpině, pak se přesunuli do Boroďanky. Český prezident pokračoval i do nedaleké Buči, jednal také s šéfem ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 21:48|

Je velký úspěch, že jsme zimu zvládli bez Ruska, soudí Bartuška

Je velkým úspěchem Evropské unie, že se tuto zimu dokázala obejít bez Ruska, uvedl v pořadu Události, komentáře zvláštní zmocněnec pro otázky energetické bezpečnosti ministerstva zahraničí Václav Bartuška. Čeká, že poroste podíl obnovitelných zdrojů, s čímž souhlasil i europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec Ukrajiny v Česku Jevhen Perebyjnis pak hovořil o tom, že Ukrajina chystá poválečnou obnovu své země a mnohé objekty pak budou modernizované a „zelené“.
24. 3. 2023|

Sněmovna po asi 37 hodinách schválila program schůze, jejímž jediným bodem je novela k valorizaci penzí

O změnách v červnové valorizaci důchodů budou poslanci jednat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Jeho vyhlášení potvrdili v hlasování ve středu odpoledne. Pevnému ukotvení hlasování předcházel ostrý spor, když předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odmítla přijmout část protinávrhů. Po potvrzení stavu legislativní nouze jednali poslanci o programu. U mimořádné schůze sice nelze navrhovat jeho změny, ale mohou se k nim vyjádřit poslanci s přednostním právem. Toto právo má i předseda SPD Tomio Okamura, který po úterním sedmihodinovém obstrukčním projevu přednesl další, dvouhodinový. Sněmovna program schůze nakonec po asi 37 hodinách schválila. Jednání dolní komory skončilo v jednu hodinu ráno.
1. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 05:59|

Kdyby se Ukrajina nedokázala bránit, byla by ohrožena bezpečnost střední Evropy, řekl Lipavský

Vláda vyhodnocuje bezpečnostní rizika. Jedním ze scénářů bylo i to, že by se Ukrajina nedokázala ruské agresi bránit, řekl v rozhovoru se zpravodajem ČT ve Spojených státech Bohumilem Vostalem ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ten přiletěl do New Yorku na zasedání OSN. Šéf české diplomacie také zdůraznil nutnost podpory válkou sužované země.
24. 2. 2023|

Českou návštěvu Kyjeva doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Program se musel několikrát změnit

Pondělní cestu českých politiků na Ukrajinu doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Nakonec se návštěva neobešla bez komplikací. Příjezd ministrů do Kyjeva se kvůli ruskému ostřelování zpozdil o celou hodinu. Masivní raketový útok mířil na kritickou infrastrukturu po celé Ukrajině. Na mnoha místech údery přerušily dodávky vody a elektřiny. Vlak, kterým cestoval premiér Petr Fiala s členy kabinetu, proto musel před Kyjevem zapojit dieselovou lokomotivou místo původní elektrické.
31. 10. 2022|

Putin nežije v realitě, Rusko by nemělo být členem OSN, řekl bývalý velvyslanec Perebyjnis

Ukrajina neustoupí a nezmění strategii ani po těžkém ostřelování civilní infrastruktury anebo ruských výhrůžkách jadernými zbraněmi. V rozhovoru pro ČT to uvedl náměstek ukrajinského ministra zahraničí a někdejší velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Zároveň přiznal, že bez pomoci spojenců by nadcházející zima byla pro obyvatele extrémně složitá.
15. 10. 2022|

Ruské rakety opět dopadaly na ukrajinská města. Zasaženo už bylo asi třicet procent energetické infrastruktury

Nejméně dvacet mrtvých a 108 raněných si vyžádaly pondělní ruské útoky na ukrajinská města, hlásí ukrajinská média s odvoláním na záchranáře. V noci na úterý či v úterý se opět staly terčem nových ruských útoků Lvov, Záporoží, Oděsa a tepelná elektrárna ve Vinnycké oblasti, cílem palby raketometů a těžkých děl byla i Dněpropetrovská oblast. Tyto útoky od pondělí zasáhly asi třicet procent ukrajinské energetické infrastruktury. Skupina G7 na úterním mimořádném jednání ruské útoky odsoudila a uvedla, že šéf Kremlu Vladimir Putin se z nich bude zodpovídat.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 22:39|

Senát schválil zákaz jednorázových příborů i povinnost poskytovat informace o platech státních úředníků

Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím o ně budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně ČEZ, schválil Senát. Horní komora rovněž podpořila předlohu, podle níž celníci dostanou právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senátoři také v souladu s předpisy Evropské unie odhlasovali zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových talířů, příborů či brček. Předseda komory Miloš Vystrčil (ODS) udělil končícímu velvyslanci Ukrajiny Jevhenu Perebyjnisovi Stříbrnou medaili předsedy Senátu.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 18:14|

Zelenskyj provádí rozsáhlé čistky. Úředníci končí kvůli kolaboraci či slabým výkonům

Zatímco ukrajinští obránci vedou boj proti ruským okupantům, prezident Volodymyr Zelenskyj už několik měsíců provádí čistky v nejvyšších patrech státních institucí. Odvolal desítky vysokých činitelů včetně generální prokurátorky nebo šéfa tajné služby. Do hry zasahují i Spojené státy, které zdůrazňují důležitost potlačování ukrajinské korupce.
30. 7. 2022|

Byly zničené kolekce knihoven a archivů, které protiřečily ruské propagandě. Ukrajina přichází o část kulturního dědictví

Kvůli ruským útokům přichází Ukrajina také o část kulturního dědictví. Podle tamních archeologů ztratila už přes čtyři stovky památek. Rusové při bombardování a ostřelování ničí i kostely, muzea nebo sochy. S obnovou by mohly pomoct moderní technologie a zkušenosti ze zahraničí.
15. 7. 2022|

Česko je srdeční záležitost. Doufám, že se sem budu vracet, říká velvyslanec Perebyjnis

Diplomatická mise ukrajinského velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise se blíží ke konci, po pěti letech se vrací do Kyjeva. V Interview ČT24 řekl, že za nejvýraznější okamžiky svého působení v Praze považuje první dny po začátku ruské invaze do jeho země, kdy zde cítil velkou podporu a solidaritu. I když válka zcela ovládla poslední část jeho pobytu v Česku, věří, že se mu podařilo dosáhnout i hlavního cíle, se kterým na ambasádu nastupoval: změnit stereotypní vnímání Ukrajinců.
14. 7. 2022|

Zelenskyj odvolal vysoké diplomaty z více zemí. Končí i velvyslanec v Česku Perebyjnis

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolává velvyslance v několika zemích, včetně velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise. Informovala o tom v sobotu ukrajinská tisková agentura Ukrinform s odvoláním na dekrety zveřejněné kanceláří prezidenta. Důvody nebyly zveřejněny. Kromě Česka byli odvoláni také velvyslanci v Německu, Maďarsku, Norsku a v Indii. Zatím není ani jasné, co budou dále dělat.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 22:24|

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

Mše v Lidicích uctila památku obětí z obce vyhlazené nacisty

V Lidicích začala v neděli mší pod širým nebem na základech kostela svatého Martina pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Sloužil ji kardinál Dominik Duka. Památku obětí uctil premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zástupci obcí a spolků. Piety se účastnily i stovky lidí z různých míst Česka i ze zahraničí.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 17:03|

Uprchlice se cítí provinile, řekla manželka ukrajinského velvyslance. Děti ve válce dospěly

Zcela ponořená do příběhů svých krajanů je teď manželka ukrajinského velvyslance v Česku Olga Perebyjnisová. Lidé prchající na Západ podle ní trpí pocitem viny za to, že opustili svou vlast v těžké době. Přestože teď na Ukrajině neexistuje místo, které by šlo považovat za bezpečné, uvedla. Invaze také proměnila mnohé děti, které vyspěly více než jejich rodiče. Perebyjnisová mluvila na ČT24 o dopadech války ve stý den od začátku ruské invaze.
3. 6. 2022|

Všechny ukrajinské děti se mohou dostat do českých škol, řekl Gazdík na brífinku ke Dni dětí

Premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN), ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem a vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou odpovídali na dotazy českých a ukrajinských žáků ze Základní školy Solidarita v Praze. „Ráno jsme pracovali na zákonu, který se jmenuje Lex Ukrajina II, který by situaci měl pomoct vyřešit tak, aby se všechny ukrajinské děti dostaly do českých škol,“ sdělil dětem Gazdík. Tisková konference v Hrzánském paláci proběhla jako oficiální oslava Dne dětí.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 21:29|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

Putin ničím nepřekvapil. Jeho proslov odpovídá situaci na bojišti, hodnotí Lipavský a Perebyjnis

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vystoupil v Moskvě s projevem na vojenské přehlídce konané k výročí konce druhé světové války. Ve své řeči mimo jiné prohlásil, že invaze na Ukrajinu byla jediné správné rozhodnutí a reakce na postup západních zemí a Kyjeva. Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v pořadu Události, komentáře shodli, že šéf Kremlu ve svém příspěvku pouze opakoval staré lži a neoznámil nic nového. Odráží se v tom podle nich neúspěchy ruských vojáků na bitevním poli.
10. 5. 2022|

V Česku si lidé připomněli 77. výročí konce 2. světové války. Akt na Vítkově proběhl v obvyklé podobě

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, vojáci a další lidé si v neděli připomněli v Praze u Národního památníku na Vítkově 77. výročí konce druhé světové války v Evropě. Na tradiční kladení věnců u hrobu Neznámého vojína se přišli podívat také váleční veteráni. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. Pietní akty se konaly i na dalších místech.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 15:27|