TÉMA

Fakultní nemocnice Bulovka

Část nemocnic přeočkovává své zaměstnance proti černému kašli

Některé nemocnice přeočkovávají své zaměstnance proti černému kašli. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcínu nabízí přednostně zdravotníkům, kteří pracují s dětmi, své zdravotníky očkuje i pražská Fakultní nemocnice v Motole. Tato zařízení nejvíce ohroženému personálu vakcínu hradí, jinde to ale není pravidlem, jak zjistila ČT z odpovědí patnácti českých nemocnic.
11. 4. 2024|

Ani sebelepší systém chybě úplně nezabrání, připouští přednosta gynekologie z Bulovky

Kořenová analýza bezpečnostních postupů na Bulovce ukázala, že systém je nastaven správně, uvedl v Událostech, komentářích přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Michal Zikán k případu, kdy kvůli záměně dvou pacientek přišla jedna z nich v 16. týdnu těhotenství o dítě. „Stala se chyba, která se stát může. Ale pak má nastoupit kontrola, která je nastavena tak, aby chybu odhalila,“ dodal Zikán s tím, že v tomto případě se to bohužel nestalo.
5. 4. 2024|

Náramky i překladače. Nemocnice mají postupy, dle kterých kontrolují identitu pacientů

České nemocnice mají vypracované postupy, podle kterých kontrolují identitu pacientů. Právě proto, aby například nedošlo k záměně, jako se tomu stalo minulý týden v pondělí v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Důležitá je při těchto procesech také spolupráce samotného pacienta. Česká televize natáčela ve třech tuzemských zařízeních.
4. 4. 2024|

Pochybili dva zaměstnanci, řekl šéf Bulovky k záměně pacientek

Fakultní nemocnice Bulovka odhalila podle ředitele Jana Kvačka při analýze tragické záměny pacientek pochybení dvou zaměstnanců. Jeden zůstává mimo službu a jeho další setrvání bude nemocnice řešit, další v nemocnici zůstane a bude pracovat pod dohledem, řekl na čtvrtečním brífinku. Kvůli omylu jedna z žen minulý týden absolvovala zákrok, při němž potratila. Kvaček se jí jménem nemocnice omluvil, jedná s ní o odškodnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice. Případ vyšetřuje také policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.
4. 4. 2024Aktualizováno4. 4. 2024, 12:44|

Procesy na Bulovce fungují, jak mají, míní Válek. Záměnu pacientek považuje za lidskou chybu

Procesy na klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kde minulý týden v pondělí došlo k záměně pacientek, v jejímž důsledku jedna z nich potratila, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nastaveny správně. Pochybení považuje za lidskou chybu. O míře zavinění jednotlivců musí podle něj rozhodnout policie.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:59|

Policie vyšetřuje záměnu pacientek a potrat na pražské Bulovce jako ublížení na zdraví

Záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kvůli které jedna z žen potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to uvedla policie. Oznámila také, že ji během pátku kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci v nemocnici Bulovka ženy zaměnili v pondělí. Televize CNN Prima News ve čtvrtek uvedla, že obě ženy byly cizinky, které trvale žijí v Česku.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 23:44|

V pražské nemocnici Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v pondělí kvůli záměně pacientek potratila zdravá těhotná žena, která přišla na běžnou kontrolu. Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci už byli postaveni mimo službu. Případem se začala zabývat i pražská policie.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 17:13|

Přibylo případů tuberkulózy, riziko nákazy je ale nadále nízké

V Česku loni výrazně přibylo případů tuberkulózy (TBC), meziročně o sedmnáct procent. Téměř polovinu ze 447 případů ale tvořili cizinci, většinou z Ukrajiny, oznámil na tiskové konferenci vedoucí Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou Jiří Wallenfels z Fakultní nemocnice Bulovka. Počty jsou podle něj předběžné. Očekává, že může být dodatečně hlášeno až zhruba celkem 460 případů. Zároveň doplnil, že mezi Čechy a cizinci se šíří různé kmeny nemoci. Riziko nákazy pro běžnou populaci se tak podle něj nezvýšilo.
11. 3. 2024|

Nová léčba pro děti s poruchou růstu. Ortopedi prodlouží kosti voperovaným hřebem

Ortopedi léčí své pacienty novým postupem. Zákrok, při kterém lékaři voperují do kosti speciální rostoucí hřeb, mají v Česku za sebou dvě desítky dětí. Mezi nimi i ty s vrozenými poruchami růstu.
4. 3. 2024|

Policie řeší v souvislosti se střelbou na filozofické fakultě víc než pět desítek poznatků

Policie řeší v současné době více než pět desítek nejrůznějších poznatků v souvislosti s čtvrteční tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (FF UK), sdělil mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Týkají se například šíření poplašné zprávy, nebezpečného vyhrožování nebo schvalování trestného činu. Na pietní místa v centru Prahy přišly i v úterý uctít památku obětí desítky lidí, truchlící k budově fakulty na náměstí Jana Palacha i ke Karolinu na Ovocný trh přicházeli po celou dobu vánočních svátků. Zapalovali svíčky a pokládali květiny. Na obou pietních místech jsou i vzkazy či fotografie.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 16:07|

Před soudem stanuli obžalovaní v kauze zakázek v českých nemocnicích, vinu odmítli

Soud začal rozplétat kauzu údajných manipulací se zakázkami v českých nemocnicích. Obžalovaní, včetně bývalého radního Prahy 1 Daniela Hodka nebo bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, stanuli před soudem kvůli údajné korupci při soutěži na stravovací služby.
14. 11. 2023|

Nemocnice se chystají na prosinec. Splní-li lékaři své hrozby, bude jich chybět někde třetina, někde polovina

Nemocnice se připravují na možnost, že jim v prosinci bude chybět personál. Lékaři chtějí na protest proti pracovním podmínkám a výši platů přestat sloužit přesčasy. V nemocnicích je vypověděla asi polovina. Toho, co se stane v prosinci, se obávají také pacienti. Nejsou si jisti, zda jim nepropadne platnost předoperačních vyšetření a zda vůbec na jejich plánované zákroky dojde.
9. 11. 2023|

Soud schválil další dohody o vině v kauze zakázek Fakultní nemocnice Bulovka

Obvodní soud pro Prahu 8 v pondělí schválil dohodu o vině a trestu s dalším obžalovaným v kauze zakázek Fakultní nemocnice Bulovka Dalimilem Jánským. Podnikatel přijal tříletou podmínku s odkladem na pět let a peněžitý trest 450 tisíc korun. Se žalobcem se na trestu dohodly i dvě obžalované firmy, také jejich dohody v pondělí soud potvrdil. Rozhodnutí soudu je pravomocné. Ze sedmi lidí a třech firem obžalovaných v této části kauzy nemocničních zakázek přijali již dříve trest čtyři lidé.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 17:16|

Lékaři z Bulovky předložili své požadavky. Týkají se pracovního režimu i výběru primáře

Lékaři z pražské Fakultní nemocnic Bulovka na odpolední schůzce se zástupci ministerstva zdravotnictví představili konkrétní podmínky, za kterých jsou ochotni pracovat. Minulý týden část z nich přestala sloužit přesčasy. Protestují tak proti odvolání dosavadního primáře. Konflikt s vedením nemocnice se pokouší urovnat právě resort zdravotnictví, pod který nemocnice spadá.
16. 10. 2023|

Bulovka podle záchranářů nepřijímala pacienty v kritickém stavu

Fakultní nemocnice Bulovka přestala ve čtvrtek odpoledne podle záchranářů přijímat pacienty v kritickém stavu, zdravotnická záchranná služby je vozila do jiných pražských nemocnic. Upozornil na to Deník N. Jeho informace potvrdila mluvčí záchranářů Jana Poštová. Nemocnice následně oznámila, že pacienty přijímá bez omezení. Na Bulovce se stupňuje spor vedení s částí lékařů ARO a urgentního příjmu, kteří nejsou spokojeni s primářem.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 23:51|

Od prosince hrozí podle Přády omezení plánované péče. Problém s přesčasy vyřešíme, reagoval Válek

Novelu zákoníku práce, která má vyřešit situaci kolem přesčasů lékařů, předloží skupina poslanců vládě podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) zřejmě za dva týdny. Je přesvědčený, že odvrátí hrozbu výpovědí prosincové přesčasové práce. Předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda v Událostech, komentářích uvedl, že jde nyní celkem o téměř pět tisíc lékařů, a může tak od prosince hrozit, že plánovaná péče bude ohrožena.
4. 10. 2023|

Očkování proti covidu a chřipce lze aplikovat najednou, látky mají praktičtí lékaři, řekl Válek

Očkování proti covidu-19 a chřipce je na podzim dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nejvhodnější u vlastního praktického lékaře. Obě vakcíny je možné aplikovat v jednom dni. Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra měli i letos na podzim proti těmto nemocem očkovat. Podle něj jde zejména o seniory, chronicky nemocné nebo lidi s oslabenou imunitou. Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění včetně chřipky a covidu. Případů je asi sedm set na sto tisíc obyvatel.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 19:11|

Soud schválil dohody v kauze zakázek v nemocnici Bulovka. Obžalovaní přijali podmínky

Obvodní soud pro Prahu 8 schválil tři dohody o vině a trestu v kauze dvou zakázek Fakultní nemocnice Bulovka. Bývalí ředitelé nemocnice Andrea Vrbovská a František Novák a také někdejší ekonomická náměstkyně Bulovky Marie Nushiová přijali podmíněné i peněžité tresty a několikaleté zákazy činnosti. Rozhodnutí je pravomocné.
18. 9. 2023|

Očkovat se proti RS virům bude možné od září. Pojišťovny budou vakcínu proplácet jen částečně

Blíží se podzim a s ním sezona respiračních onemocnění. Lékaři vyzývají, aby se zejména starší lidé a rizikové skupiny obyvatel nechali naočkovat proti chřipce. Letos poprvé budou k dispozici také vakcíny proti RS virům, za ty si ale zájemci připlatí.
29. 8. 2023|

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

Je světový den rakoviny plic. „Když má pacient problémy, je už pozdě,“ tvrdí lékař

Na úterý připadá světový den rakoviny plic. V Česku touto chorobou v průměru onemocní přes šest a půl tisíce lidí ročně, okolo pěti tisíc pacientů zemře. Rizikoví jedinci se už více než rok mohou hlásit do preventivního programu časného záchytu karcinomu plic, zatím jím prošlo sedm tisíc lidí. Lékaři ale odhadují, že podmínky pro účast v programu splňuje až půl milionu Čechů.
1. 8. 2023|

Výtah v pražské nemocnici Bulovka v neděli nespadl, kvůli přetížení sjel pomalu dolů

Výtah v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, v němž v neděli odpoledne jelo třináct lidí včetně čtyř dětí, se podle předběžných zjištění neutrhl, nezřítil ani nespadl. Nemocnice uvedla, že kvůli přetížení kabina výtahu sjela ze druhého patra nízkou rychlostí a dosedla na nárazníky klece, kde se zastavila. Podle odborníků mají výtahy bezpečnostní mechanismy, aby při přetížení nebo závadě tažných lan nemohly nekontrolovaně padat.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 20:12|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

Velká část nádorů se odhalí pozdě. Prevence je základ, vyzvali odborníci

Na velkou část ze zhruba osmdesáti tisíc nádorů, které lékaři u svých pacientů každý rok odhalí, se přijde pozdě. Jedním z důvodů je i to, že lidé dost nevyužívají preventivní vyšetření, na která mají zdarma nárok. Přitom až šedesáti procentům případů rakoviny se dá prevencí a včasným záchytem zabránit. Informace v pátek zazněly na tiskové konferenci Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 21:38|