TÉMA

Leonid Sluckij

Rusové dostanou lístky se čtyřmi kandidáty na prezidenta

Ruská ústřední volební komise oznámila jména čtyř kandidátů, kteří se v březnu mohou účastnit prezidentských voleb. Vedle stávajícího šéfa Kremlu Vladimira Putina komise připustila představitele tří parlamentních stran v Dumě. Většina opozičních osobností buď sedí ve vězení, nebo žije v exilu, podotkla agentura AP. Volby v Rusku bývají kritizované opozicí zevnitř země i různými institucemi ze zahraničí jako nedemokratické.
8. 2. 2024|

Vzácný lídr, který vedl svůj národ k demokracii, vzdávají světoví politici hold Gorbačovovi

Prezident USA Joe Biden označil zesnulého sovětského exprezidenta Michaila Gorbačova za vzácného vůdce, jehož odvážné kroky učinily svět bezpečnějším a milionům lidí přinesly větší svobodu. Britský premiér Boris Johnson vyjádřil obdiv k jeho odvaze ukončit studenou válku, podle šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové byla Gorbačovova úloha při pádu takzvané železné opony stěžejní. Berlín zdůraznil jeho podíl na znovusjednocení Německa. Gorbačov zemřel v noci na středu ve věku 91 let.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 20:56|

NATO odebralo akreditaci osmi členům ruské mise, považuje je za tajné agenty

Severoatlantická aliance odebrala akreditaci osmi členům ruské mise při NATO. Podle NATO pracovali jako tajní důstojníci ruské zpravodajské služby. Aliance také zmenšila velikost moskevského týmu způsobilého pracovat v jejím sídle. Moskva na krok NATO odpoví, uvedl šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij podle agentury Interfax.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 19:55|

Rusko vyhostilo pět zaměstnanců polské ambasády

Ruské ministerstvo zahraničí si podle agentury RIA Novosti předvolalo polského velvyslance v Moskvě Krzysztofa Krajewského a předalo mu protest proti tomu, že Varšava minulý týden vyhostila tři pracovníky ruského velvyslanectví. Moskva také informovala, že za nežádoucí považuje pět zaměstnanců polské ambasády v Moskvě.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 14:56|