TÉMA

Energie - stavební a báňská

Za prodej lánského kamene potvrdil soud Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun

Za porušení povinností při správě majetku potvrdil ve čtvrtek soud bývalému šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Verdikt je pravomocný. Případ se týká těžby kamene v lánské oboře. Balák byl odsouzený už loni v jiné lánské kauze, a to za ovlivnění dvousetmilionové zakázky. Tehdejší prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost a Balák zůstal v čele příspěvkové organizace Kanceláře prezidenta republiky až do konce loňského roku.
16. 3. 2023|

Zeman hodlal udělovat milosti jen výjimečně. Nakonec jich podepsal 26

Miloš Zeman před zvolením do funkce deklaroval, že milosti a amnestie považuje za „feudální přežitek“, proto by je neuděloval, případně by zvažoval jen žádosti nevyléčitelně odsouzených, kteří touží strávit naprostý závěr života doma. Dodával však, že by se odsouzený neměl dopouštět závažných trestných činů. Ve funkci nakonec podepsal šestadvacet milostí a mnohdy vlastní zásady porušil.
9. 3. 2023|

Státní zástupce navrhl šéfovi lánských lesů Balákovi čtyřletý trest a zákaz činnosti

Státní zástupce Jiří Pražák ve čtvrtek u soudu navrhl za manipulaci se zakázkou Lesní správy Lány jejímu šéfovi Miloši Balákovi čtyřletý trest a zákaz činnosti. Manažerovi dodavatelské firmy Energie - stavební a báňská (ESB) Liboru Tkadlecovi navrhuje trest 3,5 roku a firmě ESB peněžitý trest osm milionů korun a zákaz plnění veřejných zakázek nejméně tři roky.
22. 4. 2021|