TÉMA

Enviromentalismus

Britský chlapec se rozhodl v boji za lepší přístup k planetě ujít přes tři sta kilometrů

Tisíce aktivistů usilujících o ochranu klimatu zablokovaly část Frankfurtu. V ulicích protestovali jen čtyři dny po vydání varovné zprávy mezinárodního vědeckého panelu OSN, podle níž za zrychlené oteplování planety může jednoznačně člověk. Nejen demonstranti teď vyzývají vlády k okamžité akci. Protestuje se také ve Velké Británii – mladý Brit se rozhodl bojovat za klima více než 300 kilometrů dlouhou cestou.
14. 8. 2021|

Skandinávie má podle evropské agentury nejčistší ovzduší. Nejhůře skončila v žebříčku polská města

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sestavila žebříček čistoty ovzduší v evropských městech. Pracuje v něm s průměrnou koncentrací jemných prachových částic v minulých dvou kalendářních letech. V žebříčku je 323 míst starého kontinentu. Všechna sledovaná česká sídla se umístila ve druhé polovině žebříčku, například Praha je na 203. příčce těsně za Vídní, s koncentrací 12,4 mikrogramu jemných částic na metr krychlový. Nejčistší jsou skandinávská města, nejhůře si naopak vedla ta polská.
17. 6. 2021|

Půda z útesů Jurského pobřeží se převalila do moře. V erozi se promítá změna klimatu

Z útesů na Jurském pobřeží v Británii došlo v minulém týdnu k propadu více než čtyř tisíc tun půdy. Jde o největší sesuv v oblasti za šedesát let. BBC hovoří o kamenech velkých jako auta. „Je to příroda v akci,“ uvedl Sam Scriven, který je členem trustu spravujícího přírodní památku. Ta patří do dědictví UNESCO. Podobná situace není ale v poslední době něčím neobvyklým. Na světových pobřežích se totiž podepisuje klimatická změna.
23. 4. 2021|