TÉMA

Účast na teroristické skupině

Odvolací soud potvrdil 20 let vězení pro Čecha, který bojoval po boku Rusů proti Ukrajině

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách Ruskem ovládaných bojovníků zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.
25. 5. 2022|

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů potrestal soud muže nepravomocně 20 lety vězení

Za zapojení do bojů na Ukrajině v řadách separatistů mezi lety 2016 a 2020 pražský městský soud potrestal Alojze Poláka 20 lety vězení. Muž je stíhán jako uprchlý. Obžaloba tvrdí, že jako odstřelovač zabil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Polákovi kvůli tomu hrozí výjimečný trest. Podle rozsudku se ale neprokázalo, že by muž někoho usmrtil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce se proti němu odvolali. Případem se tak bude zabývat ještě Vrchní soud v Praze.
7. 4. 2022|

Sněmovna schválila novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách, šéfem NKÚ zůstává Kala

Poslanci na středeční schůzi schválili novelu o působení v nestátních ozbrojených skupinách v cizině. Tento akt bude zřejmě klasifikován jako samostatný trestný čin se sazbou až pět let vězení. Dolní komora také zvolila Miroslava Kalu do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). V tajné volbě byl nakonec jediným uchazečem, poslanec ANO Roman Kubíček se nominace vzdal. Na jedno volné místo v Radě Českého rozhlasu poslanci zvolili historika Jaroslava Šebka, do Rady České televize zatím jen bývalého ředitele ostravského studia ČT Ilju Racka.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 16:13|

NCOZ obvinila pět lidí z terorismu v souvislosti se zapojením Čechů do bojů na Ukrajině

Policisté obvinili pět lidí, které zadrželi ve středu kvůli zapojení českých občanů do ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny na straně Ruska. Obviněna je také jedna právnická osoba. Informaci ČT zjistila z tiskové zprávy na stránkách Národní centrály proti organizovanému zločinu.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 20:23|