TÉMA

Lánská obora

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze těžby kamene v Lánské oboře

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 15:27|

Hrad přiznal pochybení ohledně lánského honu pro Pavlova sponzora

Prezidentská kancelář nedodala včas do registru smluv dokument, na jehož základě se minulý týden v Hradem spravované lánské oboře konal hon na zvěř pro investiční firmu Wood & Company. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Jana Vohralíková v pátek novinářům řekla, že šlo o administrativní pochybení, ze kterého nebude vyvozovat žádné důsledky. Podle prezidenta Petra Pavla nevznikla žádná finanční újma. Na případ upozornil web Seznam Zprávy, podle kterého lov u ředitele Lesní správy Lány zařizoval partner ve společnosti Wood & Company Jan Sýkora – významný sponzor prezidentské kampaně Petra Pavla.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 23:17|

Policie prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření prezidentské kanceláře

Policie na základě vlastních zjištění i prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) prověřuje balík kauz, které se týkají hospodaření Kanceláře prezidenta republiky (KPR) a Lesní správy Lány v době mandátu prezidenta Miloše Zemana, uvedl v pátek Deník N. Podle portálu se zajímá například o případ, kdy bývalý vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář lovil zvěř v Lánské oboře.
31. 3. 2023|

Zemanovo okolí bylo v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem, míní Rakušan

Okolí bývalého prezidenta Miloše Zemana bylo strukturálním, v mnoha ohledech možná bezpečnostním problémem. Informace Deníku N, podle kterého Zeman na nedávné schůzce v Lánech požádal premiéra Petra Fialu (ODS) o spolupodpis abolice, která se týkala dotační kauzy jeho kancléře Vratislava Mynáře a dalšího případu spojeného s Hradem, jsou vyvrcholením Zemanova stylu prezidentování, který byl mocenský a ochranářský vůči svému vlastnímu okolí. V Otázkách Václava Moravce to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Se Zemanovou žádostí má problém i místopředseda ANO Karel Havlíček, podle něj není v pořádku, pokud hlava státu použije do té doby nevyužívaný nástroj k pomoci jednomu ze svých blízkých spolupracovníků.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 13:44|

Baláka v čele lánské lesní správy nahradí Rus. Správu Pražského hradu nově povede Novák

Novým ředitelem Lesní správy Lány se stal Pavel Rus a Správu Pražského hradu povede Jan Novák. Do funkcí je k 2. lednu jmenoval na základě doporučení výběrové komise prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Na webu o tom v úterý informovala Kancelář prezidenta republiky.
3. 1. 2023|

Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval, končí také šéf Správy Pražského hradu

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 20:51|

Kauzu kolem Baláka bude řešit Nejvyšší soud. Dovolali se odsouzený muž a firma

Případ, ve kterém prezident Miloš Zeman omilostnil šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, bude řešit Nejvyšší soud. Dovolání k němu podala firma Energie - stavební a báňská a její manažer Libor Tkadlec, které měl Balák zvýhodnit v tendru na odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava. ČT to řekl místopředseda prvoinstančního soudu Petr Sedlařík. Tkadlec byl potrestán podmínkou a pokutou, společnost pokutou a zákazem účasti ve veřejných soutěžích. Manažera a firmu prezident, na rozdíl od Baláka, neomilostnil.
21. 7. 2022|

Balák se v případu Lánské obory neobohatil, zdůvodnil Zeman milost

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák odsouzený za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře se v případu neobohatil ani nevznikla žádná „národohospodářská škoda“, řekl v rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES prezident Miloš Zeman, který mu udělil milost. Balák byl navíc odsouzený za zvýhodnění jedné stavební firmy tím, že jí podle hlavy státu umožnil prohlídku Lánské obory.
7. 4. 2022|

Zeman udělil milost šéfovi lánských lesů. Za ovlivňování tendru měl jít na tři roky do vězení

Prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Soud ho kvůli ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře minulý týden pravomocně odsoudil na tři roky vězení, podle Hradu ale údajně justice přihlížela i k tomu, „kde odsouzený pracuje“. Balák uvedl, že Zemana o milost požádal osobně, a vyjádřil mu svůj vděk.
29. 3. 2022Aktualizováno29. 3. 2022, 20:06|

Státní zástupce žádá pro ředitele Lesní správy Lány Baláka přísnější trest

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka a další obžalované v případu ovlivňování veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů v Lánské oboře. Odvolání podali také všichni obžalovaní. České televizi to potvrdil předseda senátu Okresního soudu v Kladně Petr Sedlařík.
11. 11. 2021|

Státní zástupkyně podala obžalobu v kauze těžby kamene v Lánské oboře

Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze podala ve čtvrtek ke kladenskému okresnímu soudu obžalobu na jednoho člověka za porušení povinnosti při správě cizího majetku v kauze Lánská obora. V tiskové zprávě to uvedla žalobkyně Denisa Sotáková. Podle dřívějších informací jde o šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Ten byl letos nepravomocně odsouzen už v jiné kauze, a to za ovlivnění veřejné zakázky. Soud mu v květnu uložil nepodmíněný tříletý trest vězení.
16. 8. 2021|

Státní zástupce navrhl šéfovi lánských lesů Balákovi čtyřletý trest a zákaz činnosti

Státní zástupce Jiří Pražák ve čtvrtek u soudu navrhl za manipulaci se zakázkou Lesní správy Lány jejímu šéfovi Miloši Balákovi čtyřletý trest a zákaz činnosti. Manažerovi dodavatelské firmy Energie - stavební a báňská (ESB) Liboru Tkadlecovi navrhuje trest 3,5 roku a firmě ESB peněžitý trest osm milionů korun a zákaz plnění veřejných zakázek nejméně tři roky.
22. 4. 2021|